Панаирът или панаира (с ударение на първата сричка), както го наричат местните, е близка до сърцето на видинчани   традиция.  
На  15 август тази година се навършват 120 години от първото му провеждане.

След въвеждането на грегорианския календар в България през 1916 година, той започва да се провежда в края на август, като откриването му в края на миналото столетие ставаше обикновено в последния петък на месец август.

Първоначално панаирът е вид селскостопански пазар, но през 20 век той става все по-популярен и на него идват търговци и производители от съседните Сърбия и Румъния.

През втората половина на миналия век панаирът се провеждаше на огромна площ от близо 10 000 квадратни метра в крайградския парк Нора Пизанти. Вероятно заради дефицита на някои стоки по магазините на късния социализъм и наличието им на огромните търговски площи на панаирните пространства, Видинският панаир беше истински култ сред жителите на града и околните населени места в целия Северозапад. Привечер превърнатите в паркинги гигантски околни пространства се изпълваха с хиляди автомобили от цяла Западна България и Източна Сърбия.
За жител на отдалечените части на страната, който никога не е бил на панаира, колкото и майсторски да бъде описан стария пАнаир, думите винаги ще бъдат слаби. Той беше наистина уникално преживяване и гигантско за мащаба на региона, а и страната, уникално събитие и празник...

3 специални автобусни линии возеха гражданите от различни  места на града към парка, където се провеждаше панаирът. Имаше десетки бирарии, някои от които за  по няколкостотин души всяка, стотици сергии, голям луна парк, няколко палати за промишлени стоки и дори зоологическа градина!

Сега панаирът е доста далеч от някогашния си блясък.
От 2013 година той се провежда на мястото на бившите турски  казарми. Логистиката е единственото, което е по-добро на новото място: то е несравнимо по-тясно от обширните площи в парка Пизанти, но е по-близо до центъра, в рамките на старата крепостна стена и в непосредствена близост до крепостта Баба Вида.

Мненията на видинчани за новия пАнаир са различни, както и би могло да се очаква. Има и такива, които харесват новото място, но има и доста носталгично настроени, за които сегашният му вариант приличал по-скоро на селски събор, нямащ нищо общо с някогашното величие.

Все пак- всяко  време с героите си. Всяка вечер от петък до края на следващата седмица на специално построената сцена на панаира ще пее известен изпълнител. Общината видимо влага сериозни усилия и привлича доста известни в региона изпълнители. Традиционно харесваната в Северозапада (и не само) сръбска балканска музика ще бъде представена от Миле Китич, Яшар Ахмедовски и  босненеца с небезизвестния състав Хари Мата Хари.
На откриването в петък  ще пее Тони Дачева, а в следващите дни от българските изпълнители са поканени Борис Солтарийски и Руслан Мъйнов.

Очаквайте и репортаж от мястото на събитието в края на седмицата.