"Руини" (décombres) е думата на годината във френскоговорящата част на Швейцария, а "банка чудовище" (monsterbank), която препраща към поглъщането на "Креди сюис" от Ю Би Ес, печели в немскоговорящите региони, предаде БТА, като се позова на АФП, като цитира университетско проучване. Един израз изглеждаше неизбежен и предопределен да се превърне в думата на годината: "изкуствен интелект", се казва в съобщение за пресата на Университета по приложни науки в Цюрих.

Но думата "руини" (развалини) излезе на първо място, изпреварвайки "изкуствен интелект", въпреки сериозните притеснения за работните места и дебатите за последиците от него за бъдещето на човечеството. Според журито думата "руини" напомня за "свят, който се срутва на няколко нива", казват от университета.

"Терминът се отнася както за земетресенията, които засегнаха милиони хора в Сирия и Турция, така и за тези от войните, от които страдат цивилни жертви по целия свят", се обяснява в прессъобщението.

Думата е използвана и като "алюзия за срива на "Креди сюис" и нестабилността на финансовата система", добавят още от висшето училище в Цюрих.

За да съставят класацията, учените анализират онлайн база данни от статии, прессъобщения и блогове и определят за всеки език 30-те думи, използвани най-често или по начин, който се различава значително от предишни години. След това жури от професионалисти в областта на езика - художници, лингвисти, журналисти и специалисти по комуникации - избира най-запомнящите се думи от този списък, както и от предложенията на публиката и от собствен опит.

В немскоговорящата част на Швейцария на първо място излезе думата "банка чудовище", след като принудителното поглъщане на "Креди сюис" превърна Ю Би Ес във финансов гигант.