За Нова година няма да има фойерверки в Белград, парите ще отидат в организации за защита на животните, обяви кметът на сръбската столица Александър Шапич, цитиран от Танюг, пише БТА.

По този начин Белград ще се присъедини към инициативата на организациите за защита на животните, каза кметът и оцени това решение като добър ход.

"Мисля, че тази инициатива е добра и затова управата на град Белград реши да се присъедини към градовете в Сърбия, които вече са го направили, като Ниш и Нови Сад. Наясно съм колко шум вдигат фойерверките и колко плашат животните. Всички, които имат домашни любимци, знаят колко трудно го преживяват те. Това е добър ход в символичен смисъл и затова се включваме в инициативата парите, предназначени за фойерверки, да бъдат изплатени на дружествата за защита на животните", каза Шапич.

Той изтъкна, че новогодишните и коледните празници са достатъчни за доброто настроение и че е подходящ моментът всеки да прояви солидарност и съпричастност към животните. "Няколко минути фойерверки посред нощ могат да имат дългосрочни последици за животните, затова официално решихме, че Белград ще се присъедини към тази инициатива", каза Шапич.