Очаква се един добър зимен туристически сезон, като 60 процента от туристите ще са българи, прогнозира в предаването "Денят започва" по БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров, съобщава БТА.

Според него предстоящият туристически сезон ще е между пет и 10 процента по-добър от миналата година и това се дължи на няколко фактора. "Единият от тях е, че успяхме да задържим много добро съотношение между цена и качество. В момента курортите в Европа поскъпват много, а ние задържахме цените на лифт картите и цените на услугите", посочи министърът на туризма.

Илин Димитров добави, че има и много събития, които предстоят. В Банско имаме Световна купа, която ще бъде гледана от милиони хора и това също е добра реклама. Курортът иска да стане "зелен" - ще бъдат купени електромобили и се строи частно летище за малки самолети, обясни той.

"Пампорово" се превръща в почти целогодишна дестинация, хотелите работят и лятото, така запазват и служителите си и качеството си, каза Илин Димитров. "Боровец" е близо до София, където ходят много софиянци, така че зимните ни курорти се развиват много добре, смята министърът на туризма.

Той посочи, че се очаква над 60 процента от туристите да са българи. Следващи пазари са Гърция и Румъния, Северна Македония и Турция.