Ютланд може да се похвали като една от най-активните и красиви територии на Дания, които предлагат особена активност, пише британското издание Dailymail. Полуостровът е известен със своята красива природа. Ютланд се определя като една от популярните открити столици и тук прекараното време в хотела не трябва да надвишава времето за сън. Ютланд разполага с достатъчно красиви и диви езера, има изключително гъсти гори и позволява на местните туристи да забравят натоварения начин за живот.

Регионът предлага велосипеди под наем за по-дълги разходки, организирани обиколки на планината за трекинг почитатели, както и възможност за каране на каяк или водно колело. Най-добрият и развит курортен град е Силкеборг. Предвид засилващия се туристически интерес, местните жители строят малки хотели и къщи за гости, предлагащи се на разумни цени. По-важното е, че същите са много далече от финансовата реалност на Копенхаген. Историята на това градче започва с няколко ловни дървени хижи, построени в началото на XIX век.

Горите до езерото Брасо позволяват особена независимост на местните жители, които в последствие започват да изграждат по-стабилна инфраструктура. Туризмът също не закъснява и територията се облагородява с малки ресторанти и кръчми, а повечето заведения често разполагат и с малко по-скромна леглова база. Почитателите на птиците често пристигат за разходка в дивото и наблюдаването на най-различни породи и видове, които често са застрашени на други места. Малките езера се използват от Дания като източник на чиста вода. В региона на Силкеборг се намира езерото Алминдсо - най-чистото в страната.

Въпреки красивата природа и чистите водоеми, гостите трябва да приемат, че тук лятото е по-скоро студено, отколкото прохладно, както го определят повечето местни. Къпането в езерата изисква малко повече смелост и каляване на волята. Близо до Силкеборг, гостите могат да обърнат внимание и на Аархус. Старият град е известен със своите галерии, калдъръмени улици, заведения и традиционни пекарни. Аархус е дом и на един от най-големите музеи на изкуствата в Северна Европа.

Този регион обича добрата кухня и се стреми да предложи високо качество, но не и популярната изискана кухня на Копенхаген. Повечето заведения се ориентират предимно към местни и традиционни ястия, приготвени с много внимание и качество. Аархус има редица заведения, които предлагат качество на разумни цени. Почитателите на гурме кухнята могат да открият малко по-професионалния поглед на традиционните ястия, срещу сумата от 80-90 евро за меню от 9 ястия. Градчета като Силкеборг и Аархус се превръщат в перфектна алтернатива от големия и натоварен Копенхаген, който често изненадва с по-високи цени. Дания има висок стандарт на живот, но и достатъчно места, където цените остават особено разумни.