Марихуаната беше частично декриминализирана в цяла Германия на 1 април, но правилата срещнаха съпротива, особено сред консерваторите. Лидерът на Бавария заяви, че тя няма да се превърне в "рай за наркомани", пише BBC.

Милиони литри се консумират от милиони хора по време на ежегодния фестивал Октоберфест, който се провежда през септември-октомври в Мюнхен.

Но подобно на събитията в цяла Германия, организаторите сега ще трябва да се ориентират в новите - и сложни - закони за либерализиране на канабиса.

Снимка: iStock by Getty Images

Възрастните могат да отглеждат, пренасят и пушат ограничени количества от наркотика, което според поддръжниците ще подобри контрола на качеството и ще ограничи черния пазар.

Противниците обаче смятат, че промените всъщност ще стимулират черния пазар, ще бъдат допълнително бреме за полицията и ще навредят на здравето на младите хора.

Неспособни да предотвратят приемането на закона на федерално ниво, недоволните региони в страната може би ще успеят да дадат знак за своята съпротива чрез прилагането му на местно ниво.

А дали южната германска провинция Бавария, която е известна с това, че върви по свой път, ще се превърне в изпитателен полигон?

Снимка: iStock by Getty Images

Потребителите на канабис ще бъдат подложени на "строги мерки", обеща премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Във вторник високопоставен член на екипа на Зьодер заяви, че се разглеждат предложения, които да позволят създаването от общините на зони, свободни от канабис.

Това е решение "например за фолклорни фестивали или за Октоберфест", заяви баварският държавен министър по федералните въпроси Флориан Херман. Пушенето на трева в известния обществен парк в Мюнхен, Английската градина, също може да бъде забранено - според германските медии.

Някои обаче се питат дали тази твърда позиция не е по-скоро признак на политическа показност, отколкото на твърд подход към закона.

Снимка: iStock by Getty

Във федералните разпоредби се описват подробно местата, където може и не може да се консумира трева, като на практика вече се създават зони, свободни от канабис.

Например не се допуска пушене на марихуана на по-малко от 100 м от училище, детска площадка или обществен спортен център, както и в пешеходните зони през деня.

За пренебрегване на закона могат да бъдат налагани глоби, като Бавария обещава особено строги наказания - например 1000 евро за употреба на наркотика в близост до дете.

Но не е ясно дали събития като Октоберфест вече биха били на практика забранени за канабис зони съгласно федералния закон. Макар да е известен предимно с онези, които предпочитат огромните халби бира, "народният фестивал" се посещава и от семейства и деца.