Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Първата атракция във Варна беше представена вчера -  големите Римски терми, където вече има модерен посетителски център.

Вижте снимки >>>


Най-големите терми на Балканите са част и от новия проект на туристическото министерство - „Легенди за България",
обяви във Варна Ангелкова, цитирана от БНТ.

През новия сезон Варна ще се рекламира като ключов град в две от културно-историческите дестинации - „Морски крепости" и „Градове на българските царе и патриарси".

Ще има своето място и в големия интерактивен проект, който ще представи легендите за 52 града, за да събуди допълнително туристическия интерес към тях.

"Подготвяме за всеки един град най-важната легенда, разбира се, за Варна ще бъде трудно, защото има много какво да се покаже", каза още Николина Ангелкова.

Римските терми ще са водеща тема - в тях са инвестирани 270 000 лева, след като държавата ги прехвърли на Община Варна.

Кметът на Варна Иван Портних подчерта, че до началото на летния сезон 2017 ще успеят да стартират социализацията на всичките шест изключително значими обекти на културно историческото ни наследство, върху които през октомври м. г. са получили право на управление.

"Предстои много работа за социализация и развитие на Княжеския манастир в Караач теке, на районите около уникалния скален Аладжа манастир, и там, където е открито най-старото обработено злато в света, планираме още инвестиции за Римските терми. Вярвам, че така ще станем още по-привлекателна туристическа дестинация!”, посочи градоначалникът на Варна.

Лятна сцена и културна програма ще привличат допълнително туристи в Римските терми това лято.

Вчера атракцията беше групата за антични възстановки  "Първи италийски легион", която шест години подред е почетен участник в най-големия европейски фестивал, посветен на римската история „Natale Di Roma”.

След възстановката гостите преминаха по обновената ул. „Осми ноември”, където бяха запознати с Музея за история на Варна и намиращия се в съседство най-стария параклис в града – „Св. Параскева”.

Проявата приключи в малките Римски терми, обновени също с финансовата подкрепа на Община Варна, под съпровод на музикантите от формация „Добри Христов”.

Новият сезон във Варна започна и с две елитни спортни събития – Международният маратон, който стартира сутринта, и Световната купа по спортна гимнастика, която се провежда в ДКС.