Резултатите от конкурса "Най-добра европейска дестинация за 2023 г." са категорични - Варшава е най-добрата европейска дестинация за посещение през тази година.

В конкурса участваха повече от 400 града, 21 от които бяха предварително избрани от организаторите въз основа на възможностите за културен туризъм, както и всички други туристически услуги, също така качеството на живот, устойчивото им развитие и ръста на популярността им в социалните мрежи през последните 12 месеца. В продължение на 21 дни над половин милион туристи от 178 държави гласуваха за любимия си град, който да посетят тази година.

Варшава получи рекорден брой гласове - 142 081, което е с 66 439 гласа повече, отколкото Любляна миналата година, това е и най-високият резултат в историята на конкурса. Единствената дестинация, която се е доближавала до този брой в миналото, е Порто през 2017 г. със 138 116 гласа.

Освен това полската столица получи 68% от гласовете извън собствената си страна. За гласувалите тя е красива, дружелюбна, зелена, отворена към света, идеална за семейна почивка в града, културен туризъм, шопинг преживяване, но и романтичен престой. Градът категорично има какво да предложи за всеки тип турист.

Снимка: iStock by Getty Images

В тазгодишното издание на конкурса се наблюдава най-големият досега дял на гласовете от страни извън Европа (52 %), а по-малко от половината (48 %) са от континента. Това показва, че повече от всякога чуждестранните туристи проявяват силен интерес към пътуванията в Европа. Варшава е предпочитаната дестинация от американски и австралийски туристи, показва още проучването.

През последните 14 години European Best Destinations работи с най-големите европейски туристически бюра, за да покаже красотата на Европа. От емблематични столици, космополитни градове до скрити очарователни места, заобиколени от великолепна природа, гостоприемни местни жители и интересна храна - няма съмнение, че Европа притежава огромно богатство от култура и традиции. След края на периода на гласуване 20 дестинации са обявени за най-добрите в Европа за годината, като победителят се радва на специално място на уебсайта на European Best Destination до 31 декември.

Останалите градове, които получават висока оценка и попадат в топ 10, са Атина, която се нарежда на второ място, следвана от Марибор, Виена, италианският град Читадела, Есен в Германия, Веспрем в Унгария, Лондон, Гренобъл и накрая Манхайм.