Планинските спасители към БЧК са оказали помощ на 2629 пострадали за периода 1 декември 2019 - 7 декември 2020 г., съобщиха от Българския Червен кръст.

От началото на януари тази година до 7 декември най-много акции за помощ и спасяване е имало в Стара планина - 45, в Рила - 25, в Пирин - 15, във Витоша - 12, и др. Акциите за осигуряване на транспорт са били 66, акции за търсене - 19, за извеждане от трудна ситуация - 17, и др. Една акция е била извършена с хеликоптер.

Най-много случаи на оказана помощ и спасяване са имали отрядите в Дупница - 18, в София - 13, в Банско - 12, в Калофер - 11, в Троян - 1, и др.

Причините за инциденти и нещастни случаи в планината най-често са заради недостатъчна предварителна подготовка, неподходяща за сезона екипировка, неподходяща тактика съобразно терените и метеорологичната обстановка, подценяване на обективни фактори, психологическа бариера за вземане на адекватни решения при рязка промяна на обстановката, допълниха от БЧК.

Преди зимния сезон от БЧК препоръчаха на любителите на зимните спортове и на туристите предварително да се информират за синоптичната прогноза, да проучат състоянието на скипистите, да носят маршрутна карта, да се състави план на движение, да се информират близки и роднини преди тръгване към планината. Силно препоръчително е хората да носят дрехи в ярки цветове, изработени от ветро- и водозащитни материи, фенерче, резервни дрехи, изолиращо фолио, резервни батерии, лекарства. При изгубване в планината трябва да се подаде сигнал на тел.112, посъветваха още от БЧК и напомниха да не се изключва мобилният телефон, както и да се пести заряда на батерията му.

При преходи на групи не трябва да се разкъсва групата. Желателно е да се носи храна и достатъчно напитки, както и шоколад. При лавинна опасност трябва да се носи лавинна екипировка, допълниха още от БЧК и напомниха да се спазва маркировката в планината.

Планинската спасителна служба има мобилно приложение за телефони, което може да се ползва при възникване на инцидент. От БЧК припомниха възможността за планинска застраховка.