Намаляването на максималната разрешена скорост става факт във все повече европейски градове.

Пътуването с кола през Европа е усложнено през последните месеци заради постоянно сменящите се и различни ограничения, свързани с COVID-19 в различните страни. Ако отдавна не сте кръстосвали Европа с автомобил, може да сте пропуснали и още една промяна - много европейски градове намалиха максималната скорост на движение от 50 на 30 км/ч.

Освен че намалява броя на инцидентите, според някои тази мярка води и до намаляване на вредните емисии, отделяни от автомобилите в градовете, намаляване на шумовото замърсяване и подобряване на условията за пешеходците.

Все още е рано да се извади точна статистика, но според противниците на мярката тя не води до съществена промяна. Куриерите, доставчиците на храна и таксиметровите шофьори са сред основните опоненти на новите по-ниски скорости в градовете.

Все пак промяната е вече факт на редица места. Организацията "Villes 30" обединява всички градове в Европа, които са въвели промяната. На разработената от организацията карта се виждат над 200 участващи града, повечето във Франция.

От Париж до Брюксел и от Мадрид до - вижте в кои европейски градове ограничението на скоростта в населените места е 30 км/ч.

Брюксел

Брюксел въведе ограничение от 30 км/ч от 1 януари 2021 г. Анализ, направен пет месеца по-късно, показва намаляване на броя на инцидентите, включително и тези с фатален край, както и намаляване на средната скорост на движение на автомобилите с 19%. Интересно е, че дори и на улиците, които запазват по-висока разрешена скорост, средната скорост е спаднала.

Париж

Определени зони на Париж имат ограничение от 30 км/ч от няколко години, но от август важи за цялата столица, с изключение на околовръстния път и големи булеварди като "Шанз Елизе".

Освен това броят на обществените паркинги в Париж ще бъде намален почти наполовина (60 000 от 144 000 паркоместа ще бъдат закрити в полза на по-широки тротоари и зелени площи), а от 2022 г. за голяма част от автомобилите достъпът до центъра на града ще е забранен. С това парижките власти целят да откажат парижани от шофиране в града.

Лимитът от 30 км/ч вече е въведен и в други френски градове като Монпелие, Нан, Лил и Гренобъл.

Снимка: Unsplash

Испания

От май 2021 г. всички градски улици в Испания, които имат само по една лента за движение в посока, са с ограничение на скоростта от 30 км/ч. Улиците, които имат по две платна или повече във всяка посока, остават с ограничение 50 км/ч.

Германия

Седем германски града обявиха през юли 2021 г., че ще тестват ограничението от 30 км/ч - Аахен, Хановер, Аугсбург, Фрайбург им Брайсгау, Лайпциг и Улм. В Мюнхен 80% от уличната градска мрежа е с такова ограничение, като само основните пътни артерии са с лимит 50 км/ч.

Грац

Австрийският град Грац е първият в Европа, който ограничава скоростта до 30 км/ч на територията на целия град още през 1992 г.