Зимният туризъм в Китай отчита сериозен ръст в икономически слабите северни региони на страната най-вече поради увеличение на вътрешното потребление, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

През последните седмици туристически дестинации в китайския североизток като град Харбин, провинция Хейлунцзян, привличат тълпи туристи от топлите южни региони. Същото се отнася и за провинция Синцзян, северозападен Китай, която привлича все повече скиори и сноубордисти.

Сега е първата зима след 2019 г., когато китайските туристи могат да се радват на ваканция без ограничения. Данни от платформата за резервации "Стрип" (Ctrip) показват, че в края на миналата година предварителните резервации за ски карти се удвояват спрямо същия период на миналата година, докато груповите резервации за ски почивки растат със 70 на сто.

Официален доклад прогнозира 25-30 на сто повече туристи през настоящия сезон спрямо предходния, като броят им може да надхвърли 400 милиона души и да генерира приходи от 550 милиарда юана (76,8 милиарда долара).

В петгодишния си план за развитието на туризма Пекин призова за стимулиране на "ледения и снежния туризъм" - от откриване на нови ски курорти до представяне на местните култури и традиции. В годишната икономическа конференция през декември правителството обяви, че ще положи усилия, за да засили вътрешното търсене.