Възстановена е маркировката на пет туристически маршрута в Природен парк (ПП) Витоша, а на съществуващата алейна мрежа на шест маршрута е направен ремонт. Това съобщи в рамките на организирано за журналисти пътуване из парка Силвия Арангелова, експерт по туризма в ПП Витоша, предаде БТА.

Дейностите са в изпълнение на проект "Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на Природен парк Витоша", финансиран по оперативна програма "Околна среда" (2007-2013 г.)

Стълбовата маркировка е възстановена по маршрутите с. Железница - х.Физкултурник - Черни връх, с. Боснек - м. Меча чешма, Черни връх - вр.Сива грамада - с.Ярлово и х.Селимица - с.Чуйпетльово - с.Ярлово.

Напълно ремонтирани са туристически алеи кв.Княжево - м.Дендрариума, м.Златни мостове - заслон Ушите - м.Платото - х.Алеко, м.Златни мостове - х.Кумата, кв.Бояна - м.Момина скала, кв.Симеоново - х.Алеко, с.Владая - м.Златни мостове.

По проекта са възстановени 30 км алейна мрежа, поставени са над 600 стълба за зимна маркировка и е освежена лятната лентова маркировка по пет туристически пътеки. Ремонтирани са 70 маси и пейки.

Напълно възстановени са и четирите изкуствени езера над Симеоново в Природен парк /ПП/ Витоша, видя репортер на БТА в рамките на организирано журналистическо пътуване из парка. Около езерата са поставени нови дървени маси и пейки.
Освен осигуряването на приятни кътове за отдих на туристите, основна цел на възстановяването на езерата е опазването на местообитанията на земноводните и осигуряването на подходяща среда за изхранването и размножаването им, каза Симеон Арангелов, експерт по фауната в ПП Витоша. Това се налага поради факта, че на Витоша няма естествени езера.

Проблем в района е изхвърлянето на отпадъци от туристите, голямо количество от тях са разпръснати около поставените кошчета. Ангажимент на фирма, сключила договор със Столична община, е да организира сметоизвозването, което обаче не се осъществява редовно.
От дирекцията на ПП Витоша призоваха посетителите в планината да събират отпадъците си и да ги изхвърлят в града, тъй като ангажиментите на фирмата и честите доброволчески акции за почистване в планината не са достатъчни.