През следващата седмица ще започнат разкопки в местността Айбунар (Мечи кладенец), на 8 км. , северозападно край Стара Загора, обяви доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей в БАН. По думите му проучванията тази година закъсняват заради забавено финансиране от Министерството на култура.

Медта е първият работен метал в историята на човечеството, а мястото на рудниците е стратегическо, изтъкна доц. Попов. По думите му са използвани еленови рога, за да се копае в рудника. Той изрази надежда да бъде създадена до 4 -5 години комбинирана експозиция, в която могат да се разгледат експонатите както на място, така и в дигитален вид.

Разкопките тази година ще завършат в края на месец ноември.

Първите изследвания в Айбунар са от периода 1970- 1973 година. Съвременните проучвания са финансирани от Министерството на културата, Община Стара Загора и Регионалния исторически музей, уточни Петър Калчев, директор на музея. Според него рудникът е важен обект за европейската праистория и се намира до курорта Старозагорски минерални бани. Наблизо са разположени антични терми, праисторическа могила и стара турска баня, които могат да формират нов обект за културно-исторически туризъм.

"Ще се ангажираме с по-голямо финансиране през следващата година за реализиране на проучванията в местността Айбунар", обяви Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора.

През юни 2023 г. Стара Загора ще бъде домакин на Международна конференция "Праисторически рудодобив", допълва още БТА.