Словакия и Австрия обсъждат планове да свържат столиците си с първата в Европа система Хайпърлуп (Hyperloop) - футуристична американска транспортна технология, която ще превозва хора между Братислава и Виена със скорост 1200 километра в час, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Концепцията Хайпърлуп на американския инвеститор във високите технологии Илон Мъск предвижда транспортни кабини, захранвани със слънчева енергия, които левитират на въздушни възглавници в тръба с ниско налягане.

Министри от двете страни планират да се срещнат в началото на идната седмица в Братислава, за да обсъдят проекта, каза вчера говорител на австрийското министерство на науката, изследванията и икономиката.

Словашкото правителство съобщи, че е подписало с американската технологична компания Хайпър транспортейшън текнолъджис (Hyperloop Transportation Technologies) първоначален меморандум за проучване на възможността за сътрудничество.

Разстоянието между Виена и Братислава е 66 км. Това е най-късото разстояние между две европейски столици, освен Ватикана и Рим, които на практика споделят един град.

Пътуването ще отнема осем минути с Хайпърлуп. С влак разстоянието между двете столици се взима за около час.

Хайпър транспортейшън текнолъджис планира да пусне първо тестово трасе в Калифорния до 2018 година, а конкурентната компания Хайпърлуп текнолъджис (Hyperloop Technologies) възнамерява да изпробва технологията в Невада.