Всяка година спортисти и хора, за които кросът е просто хоби, участват в традиционното новогодишно бягане във Виена. Много от участниците ще бъдат облечени в различни костюми, а жури ще избере най-интересните от тях. На пробега са добре дошли и пешеходци, които могат да се включат в частта "скандинавско ходене", съобщават от Бюрото за международни връзки на Община Виена в София.

Както всяка година досега, 46-ото новогодишно бягане преминава по може би най-известната виенска улица Рингщрасе, която опасва историческия център на града.

Снимка: БТА

По време на пробега участниците в състезанието по 5-километровото трасе ще могат да се насладят на гледката към най-красивите сгради на имперския град, сред които са Хофбург, сградата на парламента, виенската Щатсопера, зданията на Музея на история на изкуствата и Природонаучния музей, на Виенското кметство, Виенския университет и много други. Независимо, че по-голяма част от сградите са планирани и построени в един и същи период, архитектурата е много различна. Тази смесица от архитектурни стилове често е наричана "рингщрасенстил".

Строителството на булеварда започва през декември 1857 г. по време на управлението на император Франц Йозеф Първи. Той е планиран много мащабно, оставяйки достатъчно място за дървета и монументални сгради, допълва БТА.