Тематични "гей" светофари настройват Виена за песенния конкурс "Евровизия" - едно от най-популярните кичозни културни събития в света, домакин на което тази година е австрийската столица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Десетки светофари в централната част на Виена са програмирани да показват червени и зелени мъжки и женски хомосексуални двойки със сърчица, вместо обичайната единична полово неутрална фигура.

Вижте снимки >>>

Целта на кампанията е от една страна да представи австрийската столица като "широко скроен" град, а от друга да подобри пътната безопасност, тъй като необичайните символи привличат вниманието на водачите на МПС и пешеходците.

Впоследствие данните за използването на нестандартните светофари ще бъдат съпоставени с традиционните, за да се провери дали кампанията наистина е подпомогнала пътната безопасност.

Австрия си осигури тазгодишното домакинство на песенния конкурс "Евровизия", след като миналата година съревнованието беше спечелено от травестита Томас Нойвирт, изявяващ се на сцена като "Брадатата дама" Кончита Вурст.

Финалът на юбилейното 60-о издание на конкурса ще бъде на 23 май във Виена.