През 2024 г. австрийската столица ще се представи пред туристите по малко по-различен начин. Виенският туристически борд е обявил следващата година за година на малките квартали. Под мотото "Heartbeat Streets" ще бъдат показани 11 квартала в по-малко известните части на града, съобщиха от Община Виена.

Половината от туристите, посещаващи Виена, вече са били тук и друг път и познават основните забележителности на града, отбелязват от общината. Социологически проучвания показват, че една трета от тях посещават града редовно. Всички те търсят нови, автентични преживяване и срещи с местните жители. От 2017 г. Виенският туристически борд провежда ежегодно проучване сред жителите на Виена и резултатите показват, че девет от всеки десет виенчани имат положително мнение за туризма в града. Подобно е мнението и сред гостите на Виена, където девет от всеки десет от тях с радост препоръчват този град като желана дестинация.

Нашата цел е да запазим тези високи нива на посещения и одобрение на туризма от гражданите, казва директорът на Туристическия борд Норберт Кетнер. Целта на подготвената програма за следващата година е да се гарантира, че целият град ще има полза от туристическия бизнес, включително и околностите на Виена. Градът прави крачка напред в развитието на качествен туризъм, използвайки съществуващата инфраструктура. Допълнителна полза за виенчани е облекчаването на най-натоварените части на града.

Да усетиш виенския начин на живот

Фокусът на туристическата 2024 г. е върху превръщането на единадесет по-малки виенски квартала, които имат свой собствен характер, облик и социална динамика, в интересна туристическа дестинация, посочват от общината. По света кварталите се наричат с различни имена - в Ню Йорк те са "нейбърхуд" (Neighborhood), в Мадрид - "барио" (Barrio), в Берлин - "кийц" (Kiez), а във Виена такива градски квартали се наричат "гретцел" (Grätzel).

Това са малки градски райони с по няколко улици. Повечето от тези квартали са възникнали от някогашните селища извън тогавашния център на града, днешния първи район. Центърът на кварталите обикновено е пазарът или централният площад и прилежащите улици. Особеното във виенските квартали е, че те често нямат официално определени граници, нямат начало и край. Всеки квартал има свои забележителности, своя публика, свой характер и чар. Кафенетата, ресторантите и магазините са място за срещи, разговори и творчество, които привличат все повече посетители в следпандемичната ера на пътувания. Това разнообразие прави Виена по-интересна и позволява на гостите да се потопят в живота на местните, като се докоснат до истинската виенска култура, изтъкват от Общината. Всичко това създава усещането за прословутия виенски начин на живот, който може да бъде доловен само чрез сетивата и играе важна роля както за жителите, така и за гостите на космополитна Виена.

Кварталите могат да бъдат разгледани с помощта на официалното туристическо приложение на Виена "ivie". Цифровият пътеводител разказва всичко не само за забележителностите на Виена - от Шьонбрун до Пратера, катедралата "Свети Стефан" и булеварда "Рингщрасе". Ivie предлага полезни съвети, разказва любопитни анекдоти и много истории за специални места из цяла Виена. Сред кварталите, включени в туристическата програма за 2024 г., са "Фрайхаусфиртел" в близост до пазара "Нашмаркт", "Кармелитерфиртел" в 18-и район, където и до днес живеят представители на еврейската общност, и "Сервитенфиртел", известен още и като Малкия Париж.