Подобно на схемата за постепенно отваряне за чуждестранни туристи, прилагана в Тайланд, Виетнам също планира да започне разхлабване на мерките за чужденците от един остров.

В официално съобщение на виетнамските власти се казва, че в рамките на шест месеца пробно ще се допускат ограничен брой посетители само на остров Фу Куок. За да се контролира ситуацията и да се ограничи възможността за разпространение на COVID-19, през първите три месеца ще има квота от 2000 до 3000 чуждестранни туристи месечно, които ще пристигат само с чартърни полети. Посетителите няма да могат да се движат свободно из острова, а ще бъдат допускани само до определени атракции и хотели.

През следващите три месеца броят на туристите ще се увеличи до 10 000 месечно, като в страната ще бъдат допуснати и комерсиални полети. В този етап чужденците ще имат достъп до по-голяма част от острова, включително до пазарите за храна и джунглата.

Всички жители на острова ще бъдат ваксинирани, преди на него да бъдат пуснати туристите, се уточнява в правителствената информация. Досега на острова няма регистрирани случаи на заразени с коронавирусВсе още не е обявена точна дата за стартиране на пилотната програма, но според публикация в "Lonely Planet" тя вероятно ще стартира през октомври или ноември.

Открийте актуална информация за отваряне на държави ТУК >>>

Остров Фу Куок се намира на югозападното крайбрежие на Виетнам, близо до бреговете на Камбоджа. Островът е известен като плажна дестинация със ситен бял пясък, поръбено с палми крайбрежие и многобройни хотелски комплекси. Една от най-известните атракции на острова е лифтът, от който се разкриват панорамни гледки към прозрачните води и крайбрежието отвисоко.

Пилотната програма съвпада със сухия сезон във Виетнам (приблизително от ноември до март), когато традиционно е силният туристически сезон.

Тези, които решат да посетят Виетнам по време на постепенното му отваряне, ще трябва да представят сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на COVID-19, като едновременно с това си направят и PCR тест до 72 часа преди пристигане в страната.

Снимка: iStock by Getty Images

От март 2020 г. границите на Виетнам са затворени за чужденци (с няколко изключения като дипломатически и бизнес пътувания) и тази есен за пръв път ще бъдат отворени за туристи. Към средата на септември 2021 г. едва 4% от населението на страната е ваксинирано с две дози, а силно заразният Делта вариант на коронавируса доведе до увеличение на случаите на заразените и до локдауни в Хошимин и Ханой.

Съседна Камбоджа също обяви, че планира отваряне през ноември.