Последвайте ни чаша по чаша на околосветска обиколка в търсене на най-интересните вина, произведени от всичко друго, но не и грозде. Не забравяйте да си запишете най-интересните и да ги пиете на място по време на следващото си пътуване.

Знаете ли, че... Виното се прави от грозде, но ако по технологията за производство на вино се направи напитка от друга суровина, тя законово има правото да се нарича "вино от..." - например "вино от банани", каквото произвеждат на остров Тенерифе. Тук не става дума за обикновено вино с добавени аромати, а за алкохолна напитка, получена при ферментацията на различни плодове.

Великобритания: Вино от рози

Във Великобритания се прави вино от рози

Снимка: iStock by Getty Images

Кралското национално дружество на розата във Великобритания поръчва на местна винарна да направи вино от рози. Според описанията на винарната Lurgashall Winery се е получило ароматно розе със светлорозов цвят, чийто вкус напомня на локум.

Великобритания и Швеция: Вино от брезов сок

Виното от брезов сок се среща в Швеция и Великобритания

Снимка: iStock by Getty Images

Брезовият сок е течността, която изтича от ствола на брезата, ако направите разрез в него. Леко сладкият и с дървесен аромат сироп е популярна напитка в Русия, както и на места в Канада, Аляска и Северна Европа. Същата винарна, която се заела да прави вино от розови листенца, била вече добила известност със своето вино от брезов сок. Ентусиастите от шведската винарна Sav са издигнали производството на вино от брезов сок на съвсем друго ниво, като са се заели да правят пенлив негов вариант.

Остров Тенерифе: Вино от банани

На остров Тенерифе правят вино от банани

Снимка: iStock by Getty Images

На Тенефире и останалите Канарски острови се отглеждат банани от сорта платано, които местните оползотворяват както пресни, така и за мармалади, омлети и... вино. Банановото вино се предлага в две разновидности - полусухо и сладко. Според градските легенди преди години германски винар опитал да направи пенливо бананово вино и почти успял... докато не сложил напитката да отлежава. Заради високата захарност всички бутилки изгърмели, а опитът досега не е повторен.

Чили: Вино с метеорит

В Чили можете да намерите вино, отлежавало с метеорит

Снимка: iStock by Getty Images

През 2012 г. Иън Хътчън, който е директор на обсерватория Тагуа Тагуа, работи за чилийската винарна Tremonte, за да събере в едно увлеченията си към виното и астрономията. Той потапя парче метеорит, за който се смята, че е ударил Земята преди 6000 години, директно в бъчвите с каберне совиньон, за да получи емблематичното си вино "Метеорито". Във всяка бъчва той потопил парче метеорит колкото топка за голф, което отлежавало заедно с виното. Според изчисленията метеоритът е на възраст над 4,5 милиарда години. 

Тайван, Китай. Лаос и Виетнам: Вино със змии и скорпиони

В някои части на Азия киснат змии и скорпиони във вино

Снимка: iStock by Getty Images

Представете си бутилка оризово вино, в която се носи цяла змия или скорпион. Тази меко казано ужасяваща гледка е не чак толкова шокираща в части от Азия, където виното от змии се смята за лечебно. В Тайпе, столицата на Тайван, има дори конкретен нощен пазар на открито - този на улица Хуаси, който е прочут със змийските си и винени деликатеси.

Китай и Корея: Вино с мишлета

Снимка: iStock by Getty Images

След като веднъж навлязохме в зоната на здрачата, нещата стават все по-шокиращи. В части от Китай и селските райони на Корея и до днес се консумира вино с отлежали в него бебета мишлета. Мишлетата се залавят, докато са на възраст от едва няколко дни и се слагат живи в бутилки оризово вино. Оставят се да преседят поне година, преди виното да се консумира.

Ескимосите: Вино от чайка

Ескимосите правят вино от чайки

Снимка: iStock by Getty Images

Не е известно кога инуитите са започнали да правят вино от чайки, но законово погледнато, тази напитка би могла да се нарече вино, защото процесът на производство е прост: взимате мъртва чайка, слагате я в съд с вода и я оставяте на слънце, докато ферментира.

Едно от най-популярните описания на вкуса на това вино, което циркулира из интернет, е на дегустиралата го Сюзан Донахю:

"Ако отворите карбуратора на Тойота и изпиете останалата вътре течност, това ще е много близо. Преглъща се трудно и още по-трудно стига до стомаха. Но трябва да призная, че напива хората бързо. А махмурлукът на следващия ден не е нищо по-малко от впечатляващ. Чувствате се все едно многократно по главата ви е удрял великан... или чайка."

След доста драстичния край на тази класация на необикновените вина по света, си отворете една нормална бутилка нормално вино от нормално грозде и си кажете "Наздраве!", че не ви се налага да пиете вино от чайки в този момент!