Турската мрежа на високоскоростни влакове ще покрие 52 от общо 81 окръга в страната през следващите десетилетия, съобщи турският транспортен министър Абдулкадир Уралоглу, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз", пише БТА.

Генералният план за транспорт и логистика до 2050 г. включва изграждането на високоскоростни релси между турската столица Анкара и западния окръг Измир, на железопътна мрежа между окръзите Мерсин, Адана и Газиантеп, както и на маршрут от Халкалъ в Истанбул до граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево на границата с България.

Турският министър на транспорта и инфраструктурата съобщи, че железопътна мрежа ще се увеличи с 28 500 км, като в момента се изграждат 3800 км железопътни линии, докато проектната дейност по други 5800 км железопътни линии е завършена.

"Съгласно нашите цели за нулеви нетни емисии до 2053 г. планираме да намалим автомобилния транспорт от 72 процента на 57 процента, като същевременно увеличим железопътния товарен транспорт от 5 процента на 22 процента. По този начин ние ще постигнем съществено намаляване на въглеродните емисии", заяви Уралоглу.

Според него делът на железопътния товарен транспорт, който в момента възлиза на 4 процента, ще бъде увеличен до 11 процента през 2029 г.

Министърът отбеляза, че Турция е инвестирала 880 млрд. турски лири в своите железници през последните 21 години.

Дължината на железопътната мрежа в страната се е увеличила от 11 хил. км през 2003 г. на 14 хил. км през 2023 г., допълни Уралоглу.