Железопътната администрация на Черна гора започна сътрудничество с ключови институции и чуждестранни партньори за въвеждане на ново съдържание в туристическата оферта на страната, съобщи телевизия Вести, цитирана от БТА.

Целта е да бъде активизиран неизползваният потенциал на железопътния маршрут в Черна гора, който със своята привлекателност, туристически атракции и национални паркове заслужава по-добрата съдба на популярните железници в Европа.

Като първа стъпка в Черна гора, освен многобройните германски туристи, пристигнаха гости от Унгария и Швейцария със специални влакове, привлечени от зрелищния маршрут на Белград-Барската железница, особено в участъка между Бар и Колашин, както и от чара на пътуването с влак.

Снимка: iStock by Getty Images

За първи път пътнически композиции и вагон ресторанти като швейцарските Train Bleu и Prestige Continental Express, както и Continental Classic Express на унгарската компания Continental Railway Solution, бяха забелязани по железопътната мрежа на Черна гора. Унгарската компания е заявила интерес да има редовна едноседмична линия по маршрута Будапеща-Бар от пролетта на 2024 г. Тези посещения, макар и в самия край на туристическия сезон, бяха много успешни, отбеляза пред медиите Марко Бертанджоли, президент на Борда на директорите на "Железопътен транспорт на Черна гора" АД, Подгорица.

Крайната цел е възможност за пътуване в стил "Ориент Експрес" из красивата адриатическа държава, която предлага не само популярни морски дестинации, но и живописни планински гледки и речни каньони.