Ефектът от войната между "Хамас" и Израел върху туризма в Египет се усеща най-вече Южен Синай, където са 32 процента от резервациите, заявява за в. "Ал Ахрам" вицепрезидентът на компанията за управление на хотели "Ориент хотелс енд ризортс" (Orient Hotels and Resorts) Самех Саад, пише БТА.

"От началото на конфликта повече от половината от пътуванията до Южен Синай са отменени. Последиците от тези отмени са смекчени от свръх резервациите за октомври и ноември отпреди войната," уточнява експертът.

Египет не е въвлечен в конфликта и затова ефектът върху туристическия бранш е умерен и се изразява само в отмяна на някои пътувания до Синай, посочва председателят на Египетската асоциация за туризъм и приятелство между нациите Аза Абас. По думите й част от потенциалните посетители могат да бъдат пренасочени към райони като Луксор и Асуан, но е важно да се отбележи, че те предлагат съвсем различни туристически продукти.

Туризмът е ключов източник на чуждестранна валута за Египет, който изпитва недостиг от нея вече повече от година. Правителството има план за осигуряване на 191 милиарда долара до 2026 година, като 20 милиарда от тях от туризъм.

Приходите на бранша скочиха с 26.8 процента на годишна база през данъчната 2022/2023 година, достигайки 13.6 милиарда долара, сочат данни на Централната банка на Египет.