От хилядолетия зехтинът е основна част от средиземноморската култура. Преди да стигне до трапезата ни той е използван основно за религиозни цели и като лекарство, а неоспоримите му полезни качества му печелят прозвището "течно злато".
Зехтинът екстра върджин е сред най-търсените в света. За 2022 г. той е оценен на 22.3 млрд. долара, като се очаква цената му да нарасне драстично през следващото десетилетие, се казва в текст на CNN.
Но за най-популярните екстра върджин зехтини в света - тези, произведени в Италия, Испания и Гърция - стои еднаква заплаха, която вече дава своите резултати и държи органите на реда и на трите държави нащрек.
Вече съществуват престъпни организации, произвеждащи фалшив зехтин. За основа най-често те използват слънчогледово и рапично олио, понякога дори и масло за горене, създавайки продукт, който обикновено се продава на дребно.
В края на ноември миналата година властите на Испания и Италия, работещи в сътрудничество с Европол, съобщиха, че са арестували 11 души, свързани с подобна престъпна организация, и са конфискували 12 варела с фалшив зехтин, с общо количество 260 хил. литра. Иззети са още 5200 литра вече готово за износ фалшиво маслиново масло, фалшифицирани документи и етикети, както и четири превозни средства, предназначени за превозването на продукцията.
Според разследващите органи смесица от различни фактори е довела до създаването на подобни престъпни организации. Сред тях се посочват високата инфлация, намаленото производство на зехтин и нарастващото търсене, което не може да бъде задоволено.
"За съжаление, фалшифицирането на необработен екстра върджин зехтин е често срещана практика, затова борбата срещу нея се превръща в приоритет на правоприлагащите органи, особено в страните производители", обясняват за CNN от Европол.
Смесването на висококачествен зехтин с продукти с по-ниско качество се появява именно заради нарастващото търсене на маслиново масло и невъзможността на производителите да се справят с нужните количества. Причината за това са променящите се метеорологични условия, които затрудняват маслинопроизводителите. Възползвайки се от затрудненията им, престъпните организации проявяват все по-голяма изобретателност, като започват да слагат хлорофил или бета-каротин във фалшивия зехтин, за да го оцветяват в характерните за него маслено жълти или зелени нюанси.
През 2023 г. производството на "течното злато" в страните от Средиземноморието спада с до 41%. Изключително влажната пролет повлиява негативно на цъфтежа на маслиновите дървета, докато рекордните горещини през летните месеци изсушават плодовете и те стават негодни за употреба. Ето как производителите изпадат в неспособност да отговорят на изискванията на пазара и така наречената "земеделска мафия" успява да запълни празнините в доставките, развивайки бизнеса с фалшив зехтин. Заради нискокачествените суровини, които използват, престъпните организации успяват и да повлияят на цените, като предлагат на доставчиците по-ниски такива.
"Тази незаконна практика може да причини не само риск за общественото здраве, но и да подкопае доверието на потребителите, което от своя страна да причини допълнителни негативни икономически последствия", обясняват още специалистите от Европол.
За да получат имитиращия зехтин продукт, освен от евтина суровина, престъпните организации се нуждаят и от качествени маслини, от които приготвят базово масло, служещо за основа на фалшивото "течно злато". Това е и причината за ръста на кражба на цели маслинови дървета или части от тях.
Целият материал можете да прочетете ТУК