От хилядолетия зехтинът е основна част от средиземноморската култура. Преди да стигне до трапезата ни той е използван основно за религиозни цели и като лекарство, а неоспоримите му полезни качества му печелят прозвището "течно злато".

Зехтинът екстра върджин е сред най-търсените в света. За 2022 г. той е оценен на 22.3 млрд. долара, като се очаква цената му да нарасне драстично през следващото десетилетие, се казва в текст на CNN.

Но за най-популярните екстра върджин зехтини в света - тези, произведени в Италия, Испания и Гърция - стои еднаква заплаха, която вече дава своите резултати и държи органите на реда и на трите държави нащрек.

Вече съществуват престъпни организации, произвеждащи фалшив зехтин. За основа най-често те използват слънчогледово и рапично олио, понякога дори и масло за горене, създавайки продукт, който обикновено се продава на дребно.

Снимка: iStock by Getty Images

В края на ноември миналата година властите на Испания и Италия, работещи в сътрудничество с Европол, съобщиха, че са арестували 11 души, свързани с подобна престъпна организация, и са конфискували 12 варела с фалшив зехтин, с общо количество 260 хил. литра. Иззети са още 5200 литра вече готово за износ фалшиво маслиново масло, фалшифицирани документи и етикети, както и четири превозни средства, предназначени за превозването на продукцията.

Според разследващите органи смесица от различни фактори е довела до създаването на подобни престъпни организации. Сред тях се посочват високата инфлация, намаленото производство на зехтин и нарастващото търсене, което не може да бъде задоволено.

"За съжаление, фалшифицирането на необработен екстра върджин зехтин е често срещана практика, затова борбата срещу нея се превръща в приоритет на правоприлагащите органи, особено в страните производители", обясняват за CNN от Европол.

Снимка: iStock by Getty Images

Смесването на висококачествен зехтин с продукти с по-ниско качество се появява именно заради нарастващото търсене на маслиново масло и невъзможността на производителите да се справят с нужните количества. Причината за това са променящите се метеорологични условия, които затрудняват маслинопроизводителите. Възползвайки се от затрудненията им, престъпните организации проявяват все по-голяма изобретателност, като започват да слагат хлорофил или бета-каротин във фалшивия зехтин, за да го оцветяват в характерните за него маслено жълти или зелени нюанси.

През 2023 г. производството на "течното злато" в страните от Средиземноморието спада с до 41%. Изключително влажната пролет повлиява негативно на цъфтежа на маслиновите дървета, докато рекордните горещини през летните месеци изсушават плодовете и те стават негодни за употреба. Ето как производителите изпадат в неспособност да отговорят на изискванията на пазара и така наречената "земеделска мафия" успява да запълни празнините в доставките, развивайки бизнеса с фалшив зехтин. Заради нискокачествените суровини, които използват, престъпните организации успяват и да повлияят на цените, като предлагат на доставчиците по-ниски такива.

"Тази незаконна практика може да причини не само риск за общественото здраве, но и да подкопае доверието на потребителите, което от своя страна да причини допълнителни негативни икономически последствия", обясняват още специалистите от Европол.

Снимка: Unsplash

За да получат имитиращия зехтин продукт, освен от евтина суровина, престъпните организации се нуждаят и от качествени маслини, от които приготвят базово масло, служещо за основа на фалшивото "течно злато". Това е и причината за ръста на кражба на цели маслинови дървета или части от тях.

Целият материал можете да прочетете ТУК