Влак с парен локомотив потегли от Централна гара София към Мездра. Пътуването е организирано от БДЖ и Сдружение "Обединени Балкани" по повод отбелязването на Деня на независимостта на България, както и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници.

Малко след 9 часа влакът в състав от четири седящи вагона за пътуващите и един вагон от правителствения влак "Витоша Експрес" потегли към Мездра. Маршрутът на ретро композицията включва три престоя в гарите Курило, Реброво и Своге, където ще има организирана програма за посрещане на влака от представителите на Сдружение "Обединени Балкани".

Композицията ще спира и на гара Лакатник и спирка Черепиш по маршрута си до Мездра, така че пътуващите могат да изберат да не пропътуват цялото разстояние, а вместо това да се насладят на планинска разходка в района на Лакатник или да посетят Черепишкия манастир, където могат да разгледат едно от местата, вдъхновявали Иван Вазов за неговото творчество в специално обособения "Вазов кът" в манастира, посочват от организаторите.

Представител на БДЖ каза за БТА, че влакът е пълен с пътници. Преди потеглянето на композицията имаше музикално изпълнение с гайди, малки и големи с любопитство гледаха и снимаха локомотива и се развяваха български знамена.

След потеглянето на влака част от хората бяха подали глави през прозорците, снимаха атракцията и махаха за довиждане на изпращащите ги. Други пък четяха вестник, докато композицията отпътуваше. Присъстващи определиха пътуването с влака като връщане в миналото.

По време на престоя в Мездра желаещите ще могат да се качат и да разгледат влака, а членове на Национален съюз "Единение" ще пресъздадат, пред пилоните със знамената срещу входа на Община Мездра, "живи картини" от провъзгласяването на независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново.

Снимка: БТА

Снимка: БТА