Туристите, посетили София през първото полугодие на 2023 г., бележат ръст от 31% спрямо същия период на 2022 г., съобщава заместник-кметът на направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм" Ирина Савина.

Според актуалните данни на единната система за туристическа информация (ЕСТИ) 46% е ръстът на чуждестранните туристи и 8% - на българските туристи, посетили София през първото полугодие на 2023 г., спрямо същия период на 2022 година. Тенденцията броят на чуждестранните туристи да надвишава този на българските се запазва и през тази година.

Ръстът на реализираните нощувки е 31% спрямо предходната година, като при чуждестранните туристи е 44%, а при българските - 12%.

Инвестициите, които екипът на кмета Йорданка Фандъкова реализира в разкриване на културно-историческото наследство на София и подкрепата за съвременното изкуство и софийските фестивали, водят до привличане на нови туристи и удължаване на престоя им в столицата, отбелязва Ирина Савина.

През първото полугодие на тази година започна инициативата "Опознай София". Тя е ориентирана към деца в подготвителна група и начален училищен етап (1-4 клас). Целта ѝ е да се запознаят децата чрез адаптирани беседи и посещения с основните туристически забележителности на града. В първото ѝ издание се включиха над 500 ученици от различни училища. "Опознай София" продължава през септември, като в опознавателните обиколки ще бъдат включени нови туристически обекти.

За първото четиримесечие на тази година София е посетена от над 250 хиляди туристи.

През миналата година столицата отбеляза ръст на туристите от 77% за първото полугодие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 година. 139% беше ръстът на чуждестранните и 37% на българските туристи, посетили столицата през първите шест месеца на 2022 г., спрямо първото полугодие на предходната година.