Три месеца след откриването си ГКПП Маказа- Нимфея придобива особена важност за България и Гърция. По натовареност той става трети на общата граница след пунктовете Кулата и Свиленград, предаде БТА.

Само през септември, октомври и ноември през Маказа от гръцка страна са минали 43 000 автомобила, 103 000 граждани, сред които 1067 от трети страни. От България към Гърция са минали 43 210 автомобила, 107 000 души, от които 846 граждани от други страни, сочат данните на общия граничен пункт.

Според прогнозите през лятото на 2014 г. потокът в двете посоки се очаква да нарасне три пъти.

Дотогава на Маказа ще бъде изградена допълнителна инфраструктура. Ще има навеси и кантари, необходими за митническите дейности. Тогава ще отпадне и ограничението за превозни средства до 3,5 тона.

"Необходимите средства за всичко това са около 2 милиона лева", твърди областният управител на Кърджали Бисер Николов.

От Гърция ще се търсят правни възможности, за да бъде осигурено общо финансиране. Южната ни съседка вече работи до старта на новия туристически сезон да бъде завършена 4- километрова отсечка, свързваща пътя до гръцкия град Комотини с основната магистрала Вия Игнатия.

В средата на декември т.г. българското строително министерство даде старт на проекта за изграждането на пътна отсечка от Момчилград до сп. Джебел, откъдето ще върви директният поток превозни средства по маршрута Кърджали - Комотини. За изграждането й ще се вложат около 5,5 милиона лева.