Собствениците на котки в Сингапур вече могат да заведат любимите си пухкави приятели на луксозен круиз по залез слънце.

На борда на Royal Albatross могат да се качат 130 души и 15 котешки спътници при всяко плаване. Собствениците, но и котките, могат да се насладят на четири или седемстепенно меню, а пухкавите четириноги се излежават и се наслаждават на гледката.

"Котките получават свои собствени малки просторни кабини, където могат да се излежават и просто да се радват на морския бриз и залеза", казва пред Euronews Силвия Лий, мениджър в Tall Ship Adventures.

След като корабът преминава покрай курортния остров Сентоса с гледка към хоризонта на Сингапур, преживяването завършва с кратък спектакъл с фойерверки.

"Мисля, че се справят много добре... наслаждават се на гледката и предполагам на усещането за свобода, което получават", казва Мариса, която е придружавана на круиза от петгодишните си котки Коко и Бобо.

Безопасен ли е круизът за котките?

Компанията Tall Ship Adventures, която организира пътуването, твърди, че се е консултирала с експерти и организации за защита на котките, като например Дружеството за предотвратяване на жестокостта към животните, за да осигури безопасно преживяване на борда.

Докато са на кораба, котките трябва да бъдат с каишка през цялото време. Освен това  трябва да са ваксинирани и кастрирани, за да могат да участват в луксозното преживяване, а стопаните им трябва да им осигурят вода, но на борда могат да разчитат освен на всички останали удобства за котки, дори на лед за охлаждане при необходимост.

Всички, които вече са имали възможност да осигурят на любимците луксозното пътуване, заявяват, че котките им са били много щастливи и спокойни. 

Допускат ли се други домашни любимци на круиза?

Круизите с котки са най-новото предложение на Tall Ship Adventures, но компанията приема кучета от 2021 г. насам. Досега около 2000 от тях са отплавали със своите стопани.

Има няколко разлики в преживяването, като кучетата и котките плават в отделни дни. На кучетата се предлага тристепенна храна на борда, но котките са по-малко склонни да се хранят в непозната среда, така че стопаните им могат да вземат менюто им у дома.

Продажбите на котешки билети бързо настигат тези за кучета. Повече от 200 пътници вече са резервирали билети за 225 сингапурски долара (153 евро) всеки.