Исландия е изключително популярна дестинация за пътуване през всеки сезон заради уникалните си природни пейзажи, горещите извори и възможността да наблюдавате неуловимото Северно сияние. Обикновено тя се смята за изключително безопасно място за пътешественици, но това не означава, че не става жертва на природни бедствия.

През последните две седмици сеизмичната активност в един от районите на страната се е увеличила значително и изглежда, че изригването на вулкан е неизбежно. Вижте препоръките и съветите за пътуване и престой на фона на опасенията от изригване на вулкан.

Безопасно ли е да пътувате до Исландия?

Ноември обикновено е добро време за посещение на Исландия, тъй като не е пикът на сезона и условията  са благоприятни за наблюдение на Северното сияние. От 11 ноември насам обаче сеизмичната активност в югозападната част на полуостров Рейкянес се е засилила, а магмата се вдига заплашително и излиза на места от земята на фона на хиляди трусове. Страната е в извънредно положение, което беше обявено на 10 ноември. Въпреки това Консултативната служба за пътувания в Исландия не препоръчва да не се пътува.

Към 12,30 ч. в неделя, 12 ноември, в района около планината Торбьорн и близо до Гриндавик, град на полуостров Рейкянес, са регистрирани 1000 земетресения. Градът е евакуиран като предпазна мярка. Гриндавик се намира на около 60 км от исландската столица Рейкявик. На 13 ноември на жителите беше даден срок до 16:00 ч. да влязат отново в домовете си и да съберат вещи от първа необходимост, но след това отново бяха евакуирани.

Снимка: БТА/АП

Към 17 ноември са регистрирани приблизително 2000 земетресения като по-голямата активност е в конкретен район северно от Хагафел. По-голямата част от сеизмичността е микро-земетръсна активност, включваща земетресения под 1 по скалата на Рихтер. Най-силоното земетресение е с магнитуд 3.0 по скалата на Рихтер

На 21 ноември населението все още чака да разбере какво ще се случи с града им. Образувала се е 15-километрова дига, която се спуска северозападно от града към Атлантическия океан - и Гриндавик се намира на пътя на очакваното изригване.

Каква е вероятността от изригване на вулкан?

Изключително голяма. Метеорологичната служба на Исландия предупреди, че това може да се случи в рамките на "няколко дни" и изригването вече се смята за неизбежно. Макар че специалистите трудно могат да предвидят кога точно ще се случи, смята се, че ситуацията може да се изостри много бързо. Има много ясни следи от магма по протежение на появяващата се дига.

За колко време е затворена Синята лагуна?

Синята лагуна, една от най-популярните туристически атракции в Исландия, ще бъде затворена до 30 ноември, но се очаква срокът да бъде удължен. Тя вече е "превантивно" затворена за две седмици, тъй като се намира само на 6 км от най-засегнатия район. Хотел Northern Light Inn, който се намира в непосредствена близост до Синята лагуна, също ще остане затворен.

Източник: iStock by Getty Images

Отменени ли са полети?

Полетите от и до летище Кефлавик се изпълняват нормално. От Visit Iceland заявяват, че "в момента не е възможно да се направи заключение какво въздействие може да има евентуалното изригване на вулкан на полуостров Рейкянес върху въздушния трафик от и към Исландия".

Ако имате резервиран полет до Исландия, най-добре е да следите уебсайта на авиокомпанията, за да научите дали пътуването ви ще бъде засегнато. Много авиокомпании заявиха, че ще се свържат с пътниците, ако и когато ситуацията се промени.

Какви са правата ви, ако сте резервирали пътуване до Исландия?

Тъй като нито едно министерство на външните работи в Европа не е препоръчало да бъдат избягвани пътувания, вероятно пътуването ви ще продължи нормално. Освен ако препоръките не се променят, малко вероятно е да можете да отмените пътуването си без санкции. Свържете се директно с вашия туроператор за необходимата актуална информация за вашето пътуване. Ако не използвате такъв, по-добре отменете пътуването си своевременно.

Колко често се случват земетресенията в Исландия?

Земетресенията са много чести в Исландия. Страната се намира на границата на Средноатлантическия хребет, където се срещат Северноамериканската и Евразийската тектонична плоча. Ето защо Исландия разполага с изобилие от очарователни природни забележителности, но и 33 активни вулкана. Честотата на трусовете през последните няколко седмици е значително по-висока от обичайното, поради което е обявено извънредно положение.

Кога е било последното земетресение?

През юли 2022 г. земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разтърси южната част на полуострова. През 2008 г. две земетресения с магнитуд 6,1 по Рихтер удрят Исландия между градовете Селфос и Хверагерди, недалеч от Рейкявик.

Последното вулканично изригване е през 2021 г., но преди това полуостров Рейкянес е бил в покой в продължение на 800 години.

Снимка: Earthly Mission