Знаете ли, че някога на територията на България е имало над 150 действащи вулкана? Трудно е да се повярва, но някои от тях "дремят" и до днес, маскирани като хълмове и планини...

Ако някой някога ви е казвал, че Витоша е вулкан, съвсем не се е шегувал. Науката е категорична, че това е самата истина, но вулканът е действал преди повече от 90 милиона години, отдавна е угаснал и не представлява никаква опасност за нас. Витоша е изградена от вулканични и интрузивни скали. Нейната структура прилича на гигантска ядка, в която се разграничават сърцевина и обвивка. Вулканичните скали във Витоша са остатъци от древния вулкан, които е действал преди милиони години. Те са обвивката на планината и я опасват като колан от източната и северната страна. Към вулканичната обвивка на планината спадат някои от високите върхове - Големият и Малкият Купен, Камен дел, Копитото, а на север ивицата от вулканични скали продължава по билото на Люлин планина. Интересно е, че Витоша, макар да е на над 90 милиона години, продължава да расте и да се развива. Според науката се счита за "млада" и се намира в разцвета на своето земно развитие.

Снимка: iStock by Getty Images

Кожух

Вулканът Кожух е най-младият и най-известният у нас. Представлява 281-метрово възвишение, разположено в Санданско - Петричката котловина. То е видимо за всеки, тъй като доминира над равната и ниска долина на река Струма. Сведения показват, че вулканът е изгаснал преди 1 милион години, а активността му е започнала преди повече от 12 млн. В източното му подножие е разположена енергийната местност Рупите, където пророчицата Ванга се установява и остава до края на земния си път. Сред местните и до сега се разнася от уста на уста злокобно пророчество, приписвано именно на ясновидката. "Кожух Вулкан един ден ке гръмне, та чак в София ке го чуят", казала на свой земляк сляпата пророчица. Ще изригне ли обаче скоро наистина най-пресният палеовулкан в България? Фермер с оранжерия в района неотдавна сигнализира, че Ванга може и да се окаже права, защото водата около митичния Кожух започнала да вдига своя градус с всяка година. Ако през 2010 г. температурата й е била около 70-71 , то сега е минала 75 и се покачва. Покрай аномалията в района се понесъл злокобният слух, че палеовулканът е започнал отново да набира сила за огнена прозявка. Макар Кожух да е задрямал преди около милион години, геолози от БАН обясняват, че това време отговаря само на 1 ден в историята на вулканите. Неофициално специалистите не изключват възможността той един ден да се пробуди, а като мотив изтъкват тектоничните движения на континентите.

Снимка: iStock by Getty Images

Високата ела

Вулканът Високата ела се намира до софийското село Кокаляне и се твърди, че е на около 32 милиона години. Той също е изгаснал и заспал дълбок сън, така че опасност от изригвания няма. Все пак учените обясняват, че ако някога това се случи, ще е фатално и лавата ще помете цяла София и околностите й. За името на вулкана се носи интересна легенда, която гласи, че на върха му имало висока ела, която била единственото оцеляло дърво при едно от мощните му изригвания назад във времето.

Голяма Папия

И край морския бряг има дремещ вулкан, известен с името Голямата Папия. Той се намира в близост до село Бродилово, насред Странджа планина, само на 15 км от Царево. Напоследък селото се радват на голям туристически интерес заради красивата природа, автентичните къщи и черкви, обичаите, свързани с нестинарство и разбира се, заради историите за заспалия вулкан. До него води една от екопътеките около село и крайната точка е връх Голямата Папия, който се намира на само 502 метра надморска височина и всъщност е кратер на вулкан, действал преди 80 милиона години. По пътеката водеща към върха могат да се видят множество малки и големи скали - отломки от вулкана, които туристите прибират в себе си като сувенири, вярвайки, че им носят късмет. Маршрутът минава през красива широколистна гора и е приятен и лек за разходки.

Снимка: iStock by Getty Images

Свищов - Сухиндол

Беленския разлом по линията Свищов - Сухиндол в Северна България е приютил внушителни 16 загаснали вулкана от т.нар. млад вулканизъм и още няколко по-малки базалтови могили. Те активно и до днес се използват за добив на базалтови плочи, а в подножието на вулкана "Чатал могила" има и залежи на синя глина, от която пък се произвеждат тухли и цигли - основен поминък за населението на село Бутово. По хода на разлома също така извират горещи минерални води. Край Сухиндол вулканът също има добре запазен кратер, който може да се види и с просто око, а почвата в района е вулканична, което е предпоставка за високото качество на произвежданото в този регион вино.

Дамбалък

Преди 30 милиона години Родопите са били дъно на топло море, което непрестанно е било разтърсвано от активна подводна вулканична дейност. Един от вулканите в региона е бил Дамбалък, който се намира между Момчилград и Кърджали. Той е застинал отдавна и не представлява заплаха за хората, но е свързан с мистично явление, което се случва всяка година на Гергьовден. От недрата на вулкана през дебелите графитено сиви скали започвала да блика жива вода, която имала лечебни свойства. Мястото се почита от древни времена, а местните хора споделят, че в нощта на чудото дъбовата гора наоколо започвала да шуми по специфичен начин и това се случвало минути преди водата да стане целебна, като знамение. Друг родопски палеовулкан се намира в близост до крепостта Моняк край язовир Студен кладенец и въженият мост там.

Смята се още, че популярната и красива местност "Сините камъни" край Сливен също е възникнала след изригването на вулкан, чието име не е известно.