Нискотарифната авиокомпания Wizz Air стартира нова директна линия от София до Тирана. Полетите ще започнат от 18 декември 2023 г. и ще се изпълняват три пъти в седмицата - понеделник, сряда и петък.

Билетите вече са пуснати в продажба през сайта на авиокомпанията. Цените стартират от 195.99 лв. в посока без багаж.

В момента няма директни полети между двете столици. До преди една година българската GullivAir се опита да поддържа линия през летния сезон. Български туроператори също правят чартъри през лятото, заради многобройните туристи заинтригувани от албанското крайбрежие. През зимата пък много албанци избират България за зимната си ваканция и посещават Боровец и Банско.

Неотдавна Wizz Air  стартира и директна линия от София до арменската столица Ереван. Полетите от София до Ереван се изпълняват два пъти седмично - в сряда и неделя, което позволява на пътниците да се насладят на дестинацията както за почивка така и за бизнес пътувания. Преди това авиокомпанията обяви редовна линия и до Рияд.

Междувременно от Wizz Air са уверени, че увеличеният брой на резервациите за нейните полети в комбинация със значителните инвестиции, насочени към развитието на дейността й, ще помогнат да избегне затрудненията, с които се сблъска през миналото лято, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Главният изпълнителен директор на Wizz Air Йозеф Варади заяви, че авиокомпанията е по-добре подготвена за полетите през това лято. Това означава, че са осигурени резервни самолети и самолетни части и са наети още пилоти и представители на кабинните екипажи, пише Ройтерс.

Wizz Air е получила от европейския авиостроител Airbus 35 нови самолета A320neo през 12-те месеца до 31 март 2023 г., се казва в съобщение, публикувано на сайта на авиокомпанията. Тя е убедена, че увеличаващият се въздушен флот ще й помогне да излезе на печалба през тази година.

Базираната в Унгария авиокомпания отчете годишна нетната загуба в размер на 535 милиона евро за периода на финансовата година, приключила на 31 март. Тя намалява в сравнение със загубата от 641.5 милиона евро, регистрирана от Wizz Air през предходната финансова, година, пише sharesmagazine.co.uk.

Wizz Air претърпя финансови загуби на фона на руската военна инвазия в Украйна, високите цени на авиационните горива и проблемите, с които се сблъскаха редица от най-големите летища в Европа през миналото лято.

Сега нискотарифната авиокомпания предвижда до края на март следваща година да реализира печалба в размер на между 350 милиона и 450 милиона евро. Тази прогноза се базира на увеличения брой на резервациите за нейните полети, но и на същественото поскъпване на самолетните билети, отбелязват анализатори.