В ход е подготовката за Международния маскараден фестивал "Кукерландия", който ще се проведе в Ямбол от 23 до 26 февруари. Заявки за участие в 24-ото му издание се приемат до 27 януари, информират от общинския пресцентър, цитирани от БТА.

"Кукерландия" се завръща в пълен формат след две години ограничено провеждане заради действащите противоепидемични мерки за Covid-19. Тази година отново ще се състоят традиционните пищни карнавални шествия на кукери, джамалари, бабугери и други подобни персонажи от народната обредност у нас. Ще участват и маскарадни групи от чужбина.

В рамките на фестивала отново ще се проведе Националният кукерски празник "Кукериада - Тунджа, Долината на кукерите" в селата на община Тунджа.

Фестивалът ще започне с детския празник "Аз съм кукерче". Официалното откриване на "Кукерландия" е на 24 февруари - с традиционното карнавално шествие и концерт "Под знака на кукера". Кулминацията е на 25 и 26 февруари, когато са дефилетата на маскарадните групи в градския парк на Ямбол.

"Кукерландия" е единственият маскараден фестивал в страната, който се провежда от 24 години без прекъсване.