В епохата на високите технологии, изкуствения интелект и спътниците често ни се струва, че вече няма какво да открием на Земята. Дните, когато пътешественик можеше да прекоси моретата и да се натъкне на цял нов континент, който никога не е виждал, може би отдавна са отминали, но неотдавнашното откритие на Япония показва, че всъщност има повече чудеса за откриване, отколкото сме си мислили.

Японската служба за геопространствена информация наскоро разкри актуализирана карта на страната, която показва 7000 нови острова, добавени към региона. Това увеличава броя на островите, с които разполага Япония, от 6852 на 14 125. И как се е случило да не бъдат забелязани досега хиляди и хиляди острови? Е, по-лесно е, отколкото си мислите.

Последното картографиране на страната е извършено от японската брегова охрана през 1987 г. Тогава те решават да не включват в картата всички острови, които не са над 100 метра. Освен това използваната от тях технология не е била много добра в разграничаването на групи от малки острови от големи самостоятелни острови, което е довело до това, че хиляди острови не са били официално регистрирани. В допълнение към тях през годините са се появили още много острови вследствие на вулканичната дейност в региона.

В преработената карта е използвано определението на Конвенцията на ООН по морско право за това какво се счита за остров. В Конвенцията се посочва, че островът е "естествено образувана суша, заобиколена от вода, която е над водата при прилив". Това означава, че отхвърлените преди това големи пясъчни плитчини сега също се считат за острови. Дали ще можете да посетите наскоро откритите острови, предстои да разберем.

Новината за откритието идва в момент, когато напрежението между Япония и Китай продължава да нараства заради суверенитета на група необитаеми острови в Източнокитайско море.