Япония ще се отвори отново за чуждестранни туристи през октомври след повече от две години на ковид ограничения. Новината идва в момент, когато Тайван и Хонконг също облекчават правилата си за влизане на посетители. От днес на пристигащите в Хонконг вече няма да им се налага да се регистрират в задължителна карантина в хотел. Ограниченията ще се облекчат и в Тайван, където изискванията за задължителна карантина ще отпаднат от средата на следващия месец. Политиците във всяка от страните отбелязаха този ход като "връщане към нормалния живот". Но бъдещите посетители на близкия Китай все още се сблъскват със строги политики за карантина, пише Euronews.

Какви са правилата за пътуване до Япония?

От юни насам Япония разрешава на малък брой посетители да посещават страната, но само в рамките на строго управлявани туристически групи. От 11 октомври тези изисквания ще отпаднат, а ограничението за дневните пристигания ще бъде премахнато. Туристите вече няма да се нуждаят от виза, за да влязат в страната, заяви министър-председателят Фумио Кишида.

През 2019 г. 31,9 млн. души са пътували до Япония, като са похарчили 4,81 трлн. йени (35,2 млрд. евро). Тези приходи почти се стопиха, след въвеждане на ограничителните мерки.

През 2021 г. страната посреща едва 250 000 чуждестранни посетители. Включително всички спортисти и помощен персонал, които са пътували до страната за Олимпийските игри в Токио.

Тайван ще отвори отново границите си от 13 октомври

 

Властите ще отменят сегашното изискване пристигащите да се настаняват под карантина в хотели за три дни, след което да се самонаблюдават четири дни. Хората, които можеха да влизат в страната без виза преди пандемията, отново ще могат да го правят от 29 септември. Забраната за туристически групи ще бъде отменена от октомври. "Най-накрая настъпи последният момент на пандемията. Сега трябва да положим всички усилия, за да съживим туризма, да стимулираме икономиката и да поведем тайванската икономика към скокообразно развитие.", написа президентът Цай Ингвен на страницата си във Facebook. Посетителите, които са дали положителен тест за COVID-19, все още ще бъдат поставяни под карантина в хотел или у дома.

Хонконг си връща туристите

От днес пътниците, пристигащи в Хонконг, вече няма да преминават задължителна карантина в хотел. Отпада и изискването за представяне на отрицателен тест COVID-19 преди качване на борда на самолет до Хонконг. За да отговори на внезапно нарасналото търсене, Cathay Pacific добави повече от 200 полети през октомври. Пътниците обаче все още ще трябва да спазват някои правила. Те ще трябва да направят PCR тест на втория, четвъртия и шестия ден след пристигането си. В продължение на три дни след кацането им няма да им бъде разрешено да влизат в обществени зони като търговски центрове и ресторанти.

Китай все още провежда политика на "нулев COVID"

Китай продължава да поддържа строги правила за влизане на пътници. Пътуващите до Китай са подложени на 10 дневна карантина в хотел за своя сметка. Въпреки това властите на страната наскоро намекнаха, че ограниченията може би ще бъдат облекчени. Според проектодокумент, публикуван от Министерството на културата и туризма на Китай, туристическите групи, организирани от туристически агенции, скоро ще могат да се движат в граничните райони на Китай. Този план е подобен на японската туристическа политика, която е в сила през по-голямата част от тази година.