Броят на чуждестранните туристи, посетили Япония през 2017 година, превишава данните за предишната година, след като Страната на изгряващото слънце е приела повече посетители от Азия.

Това сочат обявените днес данни на правителството, цитирани от ДПА и БТА. Броят на чуждестранните туристи миналата седмица превиши рекорда от 2016 г. от 24 039 700 посетители, обяви днес на пресконференция министърът на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма Кейичи Ишии.

Това е шестата поредна година на увеличение на броя на посетителите от чужбина от 2011 година, когато този показател спадна с близо 28 на сто спрямо предходната година до 6,2 милиона заради последиците от силното земетресение и последвалата най-тежка ядрена катастрофа в историята на страната.

През първите 9 месеца на 2017 година Япония е посрещнала 5,56 милиона посетители от Китай - най-големия туристически пазар за страната, който се е увеличил с 11 процента спрямо същия период на миналата година. Това сочат данните на Японската национална туристическа организация.

Броят на туристите от Южна Корея, която е вторият по големина пазар за японската туристическа индустрия, е скочил с 40,3 на сто до 5,22 милиона. Експерти обясняват това рязко увеличение с промоционални стимули, нарастване на броя на круизните кораби, които акостират в японски пристанища, и активиризането на дейността на нискобюджетни компании от други азиатски страни.