През последните 20 години над 60 обекта, собственост на Българския туристически съюз (БТС), са откраднати и приватизирани. По тази схема за 33 години от БТС са откраднати и превърнати в частни резиденции и хотели над 300 обекта, каза Васил Николов, член на Управителния съвет (УС) на БТС, цитиран от БТА.

Хората, които са стопанисвали подобни обекти, скриват договорите си с БТС, вадят си нотариален акт по давност и стават собственици. Това не е могло да стане без знание на членове на УС на БТС и на туристическите дружества, посочи Васил Николов.

В новите договори с хижарите има условие, че хората могат да ползват храната, която носят в раниците си, а не само да купуват такава от обекта. Договорите с хижарите се правят с решение на БТС. При хижа "Христо Смирненски" е спазена процедурата за отдаване под наем и хората, които са стопанисвали хижата, не са искали да сключат договор с БТС. Нашата идея, като нов екип на БТС, е да направим нашите планини привлекателни, достъпни. Ще прекратим практиката обекти на БТС да се превръщат в хотели, мандри и кошари и в да тях пребивават хора, които нямат нищо общо с туризма, каза Венцислав Венев, председател на УС на БТС.

"Атаката срещу мен по повод хижа "Христо Смирненски" е от човек, който през живота си не е виждал раница. Това е турист на бюро, който често се явява по телевизии, но не е стъпвал в планината. "Балкантурист" е различен от планинския туризъм", каза още Венцислав Венев.

Договор за хижа "Христо Смирненски" има от октомври миналата година, но по него не е плащано нищо. В момента няма легитимен стопанин на хижата. Причината е, че се върви по схема за приватизация на обект на БТС, каза Венев. Направихме силна рекламна кампания за тази хижа и я напълнихме за Коледа, Нова година и следващите празници. Наемът за хижата е 700 лева на месец. Това е два-три по-малко от седмичния оборот по време на сезон, но и тези пари не се дават. Причина да не се изпълнява договорът е, че дълги години БТС е бил аморфна организация от която всеки само е вземал, каза Венев. Атаките срещу нас започнаха, понеже прекратихме тази практика, подчерта Венев.

Той заяви, че хижа "Христо Смирненски" ще стане национален център за спортове на открито.

БТС отговаря не само за маркировките в планината, но и за хижите. А хижите не могат да печелят, защото разходите за тях са много големи. Без подкрепата на държавата не можем да постигнем целите си, посочи Венцислав Венев.