Легендарната яхта "Христина" на гръцкия милиардер Аристотел Онасис премина през Коринстския провлак и прикова вниманието на стотици. Наемът на луксозния плавателен съд е 800 хил. евро на седмица, като се пази в тайна кой пътува с нея.

Стотици гърци и туристи се събраха на брега вчера, за да наблюдават как митичната "яхта на Онанис" преминава през провлака. Собственик на яхтата, носеща името на дъщерята на гръцкия милиардер - Христина, е адвокат от Дъблин.

За гърците този кораб е реликва, пътуващ музей на спомените за величието на Аристотелис Онасис, за печалната съдба на дъщеря му Христина, която я завещава на гръцката държава. След това е купена за милиони и възстановена също за милиони.

Снимка:morleyyachts.com

На "Христина" са пътували величия от световен мащаб като Джаки Кенеди, Грета Гарбо, Уинстън Чърчил и много други, докоснали се до лукса и живота на Онасис.

Всичко във вътрешността на яхтата е възстановено в духа на времето на нейното създаване. Яхтата е дълга 99 метра, като в нея има дори басейн, който може да се преобразува в дансинг.

Яхтата "Христина" носи толкова история на борда, че е несравнима дори с най-модерните и луксозни яхти на съвременните милионери, коментират онези, които са имали щастието само да я разгледат, предава БНР.

Плавателният съд е конструиран през 1943 г. и е бил военноморска фрегата, кръстена "Стормънт", предназначена за борба с подводници през Втората световна война.

След това гръцкият милиардер я купува и я трансформира в суперяхта през 1954 г. Яхтата е прекръстена "Христина О." през 1998 г. в памет на дъщерята на Онасис.

На яхтата могат да присъстват до 250 гости. В 17-те каюти пък могат да живеят около 30 спътници.

Апартамент, носещ името на Онасис, впечатлява с частния салон и джакузито си. Плавателният съд разполага още с мраморна трапезария, басейн с морска вода, спортен комплекс, игрална зала за деца, салон с камина, както и хеликоптерна площадка.

Снимка:morleyyachts.com