Как да помогнем на нашата планета? Ако някой може да бъде полезен, това сме самите ние - с всеки избор, с всяко свое действие, без оправдание. Навсякъде можем да открием човек, причина или идея да сътворим по-добрия си живот.

Ангажирани с тази кауза, ИКЕА България инициира кампания, която да популяризира екосъобразния начин на живот, който е възможен за всеки. Призивът се оказа заразителен и поучителен още в първата си фаза, която бе посветена на темата "Градина".

Снимка: ИКЕА

В кампанията под надслов "ЕКО СЪВЕТ за по-добър живот" ИКЕА търси еко съветници и цели да събере на едно място идеи, които са лесни и достъпни в забързаното всекидневие, но в същото време допринасят за по-добър живот. Всеки има възможност да се включи и да се превърне в посланик на мисията, която ще се разгръща и в следващите два месеца.

Всеки месец е посветен на тема, за която потребителите споделят своите еко идеи чрез снимков или видео пост с хаштаг #ИКЕАЕкоСъвет в Инстаграм и Facebook.

В първата фаза "Градина" се откроиха петима финалисти, селектирани от жури, което оцени не само полезността на идеите, но и тяхната атрактивност. Те не само печелят специален подарък от компанията на устойчива тематика, но и заслужена популярност в специална страница на сайта на ИКЕА, която е истинска съкровищница на еко духа и оригиналните хрумвания - https://www.ikea.bg/sustainable-life/eco-ambassadors.

А идеите на финалистите са блестящи и наистина заслужават славата си...

Нека да е еко!

Мислите ли, че за старите автомобилни гуми има едно единствено възможно място - бунището? Грешите! За жалост наистина можете да ги откриете и на много необичайни и крайно непрепоръчителни места - покрай контейнерите за боклук, детски площадки, зелени площи. Не ги подминавайте, а последвайте съвета на един от финалистите в проекта на ИКЕА.

Освен че можете да се погрижите гумите да бъдат на правилното място за изхвърляне, можете да изработите удобна табуретка, която подхожда на почти всеки интериор.

Ето какво споделя финалистът. "Освен че е супер удобна за деца и домашни любимци, използвах въже от 100% юта, закупено от български производител и рециклирах гумата, която загрозяваше пейзажа". Не е ли едновременно толкова вдъхновяващо и толкова просто? Необходими са единствено несломима еко воля и въображение.

Източник: ИКЕА

А какво ще кажете за другия финалист? Идеята му определено заслужава аплодисменти. Беленето на лук освен сълзливо е и доста неблагодарно занимание, освен ако не откриете начин да използвате всяка люспа отново и да направите еко спрей срещу вредители. Напълнете добре един буркан от 1 л с люспи от червен лук (чисти, без мухъл), добавете вода и оставете да кисне 24 часа. Може да се използва така или да се направи концентрат. Изсипете люспите и течността в тенджера, добавете още 1 л вода и щом заври, нека се "готви" още 5 - 10 минути. Полученият извлек се прецежда. При нужда отварата се разрежда с вода в отношение 1:5 и се пръска. Защитава от листни въшки, акари, земни бълхи, колорадски бръмбар, някои болести по растенията и гъбички.

Източник: ИКЕА

Идеята е гениална! Има смисъл от всяка проронена сълза.

Снимка: iStock by Getty Images

Следващата концепция също заслужава специално внимание, защото носи освен еко и здравословно послание. Бобът безспорно е вкусен и полезен, но дори и неговите шушулки могат да бъдат използвани. Съветът е много полезен, последвайте го.

Източник: ИКЕА

"Не знаех преди да се хвана да отглеждам боб, че той е не само полезен за хранене... съдържа много минерали и витамини, протеини, фибри ...който действат като пробиотици...ферментирайки в полезни бактерии.

В градината съхранените и изсушени бобените шушулки са също така ценни. Съдържат вещество с подобно на инсулина диуретично действие...понижават кръвната захар и прочистват излишната течност. Вари се чай и се пие през целия ден...Освежаващ и тонизиращ.

Останалите шушулки не ги изхвърляме, а наторяваме градината. Есенно време правим и зелено обогатяване на почвата с боб. Садим, но през пролетта преди да цъфне ... израстъците ги накълцваме с фрезата и обогатяваме почвата... След това сеем пипер, домати, картофи." Струва си да преминете през всички фази, за да се насладите на един впечатляващ резултат от усилията си.

Няма нищо по-грозно и по-обезсърчаващо от пластмасови бутилки в пространството - което и да е то - офисът ни, домът ни, дворът, площадката, градината... И за това има прекрасно и практично решение, предложено от четвъртия финалист. Превърнете празните туби от минерална вода в саксии за цветя или пък за чери домати на балкона. Непременно присъединете към акцията и децата или внуците си, така ще получат ценен урок как от пластмаса може да се създаде красота или пък реколта от полезни зеленчуци. "Станете градски градинар", призовава четвъртият финалист. Това е един великолепен съвет и със сигурност ще развихри фантазията ви.

Източник: ИКЕА

Има и още възможности да създадете градина, като бъдете максимално практични. Една такава идва от петия вдъхновител. Счупените керамични съдове имат бъдеще, дори и да ви изглежда невъзможно - то е китно и цветно. Да, можете да засадите цветя, единствено е необходимо внимателно да се пробият дупки на дъното, за да се оттича водата при поливане.

 

Източник: ИКЕА

Сигурни сме, че тези еко вдъхновители ще помогнат да разцъфтят и вашите идеи, и да създадете около себе си красива атмосфера, интериор или дори съвсем нов предмет.

Не обуздавайте въображението си, то има нужда от безбрежен хоризонт. А еко концепцията ни дава възможности от всичко налично да създадем значимото.

Снимка: iStock by Getty Images

Нова тема, нова дръзка идея!

Дори и сега да не кипите в творчески ентусиазъм, ИКЕА дава нова възможност да развихрите скрития си потенциал. Следващата тема е "Кухня". Знаем, че тя е вселена от безкрайни възможности. Вашите със сигурност са оригинални и е време светът да ги открие.

Нищо не е трудно и невъзможно, ако имате стратегия и цел. А те си струват усилията, за да се окичите с титлата - властелинът на кухнята.

Не пропускайте да разберете на какво сте способни, когато солта и пипера на всяко ваше действие са въображението и вдъхновението, с което ще "заразите" още толкова много хора.

Нека магията на кухнята бъде с вас! Най-важните съставки на рецептата сте вие!

А ИКЕА ще предаде нататък, за да покаже, че не е трудно, и не е невъзможно.

Сега е ваш ред, споделяйте еко идеите си, за да се множат. А накрая 15-те финалисти, от тримесечната кампания, ще участват в надпреварата за голямата награда на ИКЕА, на устойчива тематика.

Нека бъдем еко! Нека не забравяме колко много можем да променим с всеки свой избор! Бъдете един от тях!