Залата на царските мумии в Националния музей на египетската цивилизация в квартал Фустат в Кайро отваря врати днес, 18 април, когато се отбелязва Международният ден за опазване на световното наследство, съобщи Държавната информационна служба на Египет.

Посетителите ще могат да видят останките на едни от най-могъщите древни владетели, които бяха пренесени с впечатляващ парад от Египетския музей на площад "Тахрир" на 3 април.

В рамките на две седмици екип от реставратори е извадил мумиите от пълните с азот капсули, направени специално за процесията, и ги е подготвил да бъдат изложени в новия им дом, всяка до саркофага си.

Залата на мумиите с площ 2810 кв. м е проектирана да пресъздава начина, по който изглеждат истинските гробници на фараоните в Долината на царете в Луксор. Преди да влязат в залата, посетителите гледат мултимедийно шоу, а нова експозиция ги запознава с процеса на мумификация и значението й за древните египтяни.

Сред мумиите на 18 фараона и четири царици, които бяха пренесени в новия музей са тези на Таа II Секененра "Храбрия", Рамзес IV, Рамзес Велики и съпругата му Нефертари, както и най-могъщата жена-фараон Хатшепсут.

Тази година се очаква откриването и на Големия египетски музей до пирамидите в Гиза, където ще бъдат показани съкровищата на Тутанкамон.