Запазването на ставка от 9% ДДС върху достъпа до спортни обекти и съоръжения е въпрос на оцеляване в туризма. Това заявиха представители на ски зоните по време на изнесена среща на Комисията по туризъм на Народното събрание в курортен комплекс Боровец, предаде БНР.

Цената на лифт картата за зимния сезон ще надвиши 100 лева заради повишаването на ставката на ДДС от 9 на 20 % и услугата ще стане непродаваема, предупредиха представителите на ски зоните. Туристическият сектор настоява за 9% ставка ДДС, която беше въведена като временно подпомагане на сектора, още преди Covid кризата, припомни Мариян Беляков от "Пампорово" АД:

"И ние искаме тази мярка да остане постоянна като трайно изменена в Закона за ДДС, както е в много други държави от ЕС. Всъщност проблемът е много по-дълбок и касае цялата конкурентоспособност на българския туризъм".

Цената на лифт картата за този сезон трябва да бъде увеличена с 11 % само за компенсация на увеличената ставка ДДС. С това страната ни става неконкурентоспособна на съседните държави, в които ски центровете се развиват изключително добре, предупреди Мариян Беляков:

"Нямаме никакъв компенсаторен механизъм да оберем инфлацията и 30-процентното увеличение на заплатите, което като че ли е неизбежно. Освен това всички тези пакети за всички курорти, освен продажбите на място, са договаряни преди година. Там ние сме заложили 9% ДДС и в момента ще настане един огромен счетоводен хаос".

Лошото състояние на пътищата до курортите, честото спиране на тока по време на сезона, нужда от улесняване на процедурите за внос на персонал за сектора и за издаването на визи за туристи от трети страни са сред поставените въпроси в рамките на заседанието. Целта на изнесеното заседание на парламентарната комисия по туризъм е проблемите на бизнеса, общините и браншовите организации преди предстоящия зимен сезон да намерят разрешение от страна на правителството и на Народното събрание, подчерта нейният председател Цончо Ганев.