Започна електронното гласуване за осмите Годишни награди в туризма 2023. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 9-те категории в конкурса на Министерството на туризма, съобщиха от ведомството. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, са около 100, разпределени в 4 професионални и 4 художествени категории, както и традиционната голяма награда, която е в категория "Изборът на българите". Тя ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в "100-те национални" и "50-те малко познати места" в България.

Може да се гласува за финалистите до 23:59 ч. на 5 декември 2022 г. на www.tourismawards.bg, сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот, посочват от ведомството. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 14 декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, запазената марка на конкурса - българска роза, изобразяваща символа на красотата на България и грамота.

Миналата година историческият парк в с. Неофит Рилски, област Варна, спечели гласовете на българите в годишните награди в туризма. Наградата в категорията "Изборът на българите" връчи президентът Румен Радев.