Вълната от пътувания по време на Пролетния фестивал в Китай, известна още като "Чунюн" (в буквален превод "пролетно пътуване") - най-голямата годишна миграция на хора в световен мащаб, започна на 26 януари, и ще продължи до 6 март - 25 дни след началото на отбелязването на китайската Нова година (от 10 февруари до 17 февруари).

По традиция милиони китайци пътуват в празничния период, като поставят обществения транспорт в страната пред предизвикателството да се справи с високото натоварване и произтичащите от него проблеми със закупуването на билети, претъпканите железопътни гари и вагони.

Тази година обаче пътуванията по време на Пролетния фестивал ще привлекат с 14 процента по-малко пътници към обществения транспорт в страната в сравнение с 2023 г., според прогнози на китайското правителство, представени от в. "Никей".

Правителството очаква, че 1,8 милиарда пътувания ще бъдат осъществени чрез китайския обществен транспорт по време на 40-дневния празничен период. Това е с близо 300 милиона по-малко от броя на пътуванията година по-рано.

Снимка: БТА/АП

В прогнозите на правителството за първи път са включени и оценки за пътуванията с лични автомобили, с което общите пътувания - с публичен или личен транспорт - би трябвало да достигнат около 9 милиарда. Почти 80 процента от тях ще бъдат извършени с лични автомобили, като този дял е рекордно голям.

Икономическото възстановяване на Китай от пандемията от КОВИД-19 е бавно, а това, че се очаква китайците да разчитат на личните си автомобили предполага, че потребителите следят по-внимателно разходите си.

Магистралите в страната са безплатни за ползване за пътнически автомобили през празничния сезон и повече хора планират да пътуват с кола, заявиха анализатори.

Някои експерти са скептични относно прогнозирания брой пътувания - около 9 милиарда. Те подозират, че правителството може да е завишило числата, опитвайки се да представи икономическата картина в по-добра светлина от действителното й положение. Те отбелязват, че броят на пътуванията с лични автомобили е труден за проследяване.

Оценки сочат, че през празничния период през 2023 г. в Китай са били извършени 4,7 милиарда пътувания - почти два пъти по-малко от прогнозираното за тази година, припомня Ройтерс.

Снимка: БТА

През първия ден от периода въздушните пътувания достигнаха 2 милиона, съобщи китайската агенция Синхуа. За целия 40-дневен период се предвижда те да станат 80 милиона, или с 9,8 процента над нивата от 2019 г., според данни на Китайския авиационен регулатор.

Летищата в най-големите китайски градове - Пекин и Шанхай, ще се подготвят за големи тълпи. Двете основни летища на Шанхай очакват пътническият трафик да нарасне с 57,6 процента на годишна база, докато летищата в Пекин ще отбележат над 60-процентов скок.

Предвижда се пътуванията по въздух към чужбина също да се повишат.

Китайските авиационни власти са организирали над 2500 допълнителни международни полета до азиатски дестинации.

Снимка: БТА