Започна записването за Националния туристически поход "Последният път на Хаджи Димитър", съобщиха от община Брезово. Той се провежда по повод 156-годишнината от гибелта на Хаджи Димитър и в памет на загиналите за свободата на България. Походът е част от Националния календарен план за 2024 г. за спортно-туристическа дейност на Българския туристически съюз.

Походът традиционно се провежда през първата седмица на август. Той ще започне на първи август от хижа "Малка Бузлуджа", като участниците ще преминат през селата Енина, Виден, Турия и на третия ден ще пристигнат в подножието на връх Къдрафил над село Свежен. Там ще отдадат почит с тържествено поклонение.

Походът има за цел да запознае участниците в него и обществеността с последните дни от живота на Хаджи Димитър от края на юли и началото на август 1868 г. Той преминава по маршрута, по който останалите живи четници, след битката на Бузлуджа, са пренесли на носилка ранения си войвода до връх Къдрафил.

Паралелно с туристическия поход, за пети пореден път ще се проведе възстановка на пренасянето на ранения Хаджи Димитър от връх Бузлуджа до връх Къдрафил.

Организаторите поемат организационните разходи и вътрешния транспорт. Другите разходи са за сметка на участниците или изпращащите ги организации. Всеки участник си осигурява храна, напитки, лекарства и туристическа застраховка, покриваща периода на похода. Участниците следва да са екипирани с подходящо облекло и обувки според сезона, както и да осигурят индивидуалното си бивачно оборудване.