В Италия, от полунощ местно време на 8-и септември, е обявено началото на национална 24-часова стачка на наземния летищен персонал, съобщава БНР.

Протестът е организиран от профсъюзите на всички служители свързани с летищните услуги, с транспорта и обслужването на авиокомпаниите.

Това доведе до реаорганизация на полети и тяхното отменяне. Националният превозвач ITA отмени над 30 полета. Компанията смята, че в гарантирания часови пояс между 07.00 и 10.00 и 18.00-21.00 часа местно време, полетите да бъдат осъществени. Другите авиокомпании предупредиха също своите пътници за евентуални отмени или закъснения.

Италианската служба за гражданска авиация ENAC обяви списъка на гарантираните полети, сред които вътрешните връзки с островите и международните с американския и азиатски континенти. Сред гарантираните чартъри по време на стачката е този на националния футболен отбор за евроквалификацията му в Скопие срещу Северна Македония.

Поводът за протеста на наземния летищен персонал е неподновения национален трудов договор от 6 години насам. Оспорват се предложенията "за неадекватни увеличения на заплатите, увеличаване на работните часове без достатъчна икономическа корекция, обръщане на част от предложените увеличения в полза на частните социално-осигурителни и здравни институции".