След рекордно високите температури през октомври, през първите седмици на ноември в Алпите се наблюдава не само хладно време, но от няколко дни и обилен сняг, пише Euronews.

По някои склонове през последната седмица е натрупал над метър пресен сняг, а според предварителни прогнози, в следващите дни се очаква обилен снеговалеж.

Според компанията за почивки Ski Solutions следващата седмица обещава "зимна страна на чудесата" с до 50 см сняг в алпийските дестинации, включително Кран Монтана, Ла Плана, Шамони и Сейнт Антон.

Снимка: iStock by Getty Images

"През последните две седмици в Алпите имаше бури, като по горните склонове вече са натрупани над 100 см сняг", заяви управляващият директор Иън Макилрат пред Travel Weekly.

"Това ще осигури солидна основа за предстоящата зима, а с прогнозата за още много сняг се очертава това да бъде едно от най-добрите начала на зимния ски сезон, които помня."

Според Макилрат изключителните условия са предизвикали рязък ръст на резервациите.

Jet2.com стартира разпродажба с 10 % отстъпка на полети до някои ски дестинации, включително Шамбери, Женева, Гренобъл и Залцбург през зимата.

Кога ще започне ски сезонът в Европа през 2023 г.?

Тъй като снегът по склоновете е много и предстои да натрупа още, няколко ски курорта преместиха датите си за откриване в края на ноември. Въпреки че все още няма открити писти във Франция, известните курорти Тин и Вал Торенс обявиха, че ще отворят седмица по-рано от предвиденото - на 18 ноември.

В Австрия Кицбюел отвори врати две седмици по-рано, както и Зьолден.

В Швейцария вече са отворени девет района, сред които Давос, Цермат и Вербие, последният от които е отворен три седмици по-рано.

Италианските ски курорти съобщиха за почти един метър сняг през последната седмица, а Мадона ди Кампильо премести деня на откриването си с една седмица напред - на 18 ноември.

Обилният снеговалеж е така необходимата благословия за европейските ски курорти, които страдат от затоплянето на климата, коментира Euronews. Някои ски центрове на по-ниска надморска височина бяха принудени да затворят поради липса на сняг.

Неотдавна курорт с изглед към италианското езеро Комо се превърна в обект на атака от активисти, които твърдяха, че е необходимо да се насочат публични инвестиции към алтернативни планински дейности, вместо да се спасяват ниско разположените курорти.

Снимка: hotelchaletcroixfry

 

ИЗБРАНО