От неотдавна практика на ресторантьорите в Барселона гневи някои туристи и всички местни. За да не загубят, а и за да увеличат печалбите си, собствениците на заведения не допускат посетител, дръзнал да вечеря в собствената си компания. 

Дори местните жители, пожелали да се хранят сами на терасите на ресторантите, които през пролетта и лятото са изключително желани, често биват отхвърлени. Практиката е особено разпространена в ресторантите в центъра на Барселона - на Carrer de Blai, улица, известна със своите тапас барове, и в квартал Eixamplе, пише The Times.

Според испанския ежедневник El Pais, сервитьорите се оправдават с това, че масите са заети или директно отказват места на терасите.

За хората, които пътуват и вечерят сами, хладният прием не е чак толкова необичаен. Да те настанят на маса до тоалетната, кухнята или дори да бъдеш отместен в някой скрит ъгъл е често срещано явление.

"На първата тераса, където намерих маса, бързо пристигна сервитьор и ми каза, че е запазена. Не беше. Веднага след като станах, група чужденци бе настанена", разказва пред El País недоволен клиент и допълва, че от втори ресторант, който опитал да посети, заявили, че има право да се храни само 20 минути, а в трето заведение били категорични - терасата е само за групи. 

Дама от Барселона споделя, че дори местният бар, който тя посещава редовно, е отказал да я настани.

"През последните месеци няколко пъти ми отказаха място на терасата, защото бях сама, дори и да имаше свободна маса", разказва тя. "Последния път, когато вече бях много ядосана, им казах, че ако е въпрос на пари, съм готова да играя тяхната игра, че ако трябва да "храним" ненаситния капитализъм, то да ми кажат колко е минимумът, който трябва да платя, за да мога да седна на терасата и да вечерям. Казаха ми, че не става въпрос за пари, просто не мога да седя сама."

Едно от кафенетата в града дори е създало система за билети за клиенти, които искат да посетят терасата му. 

Заради туристическите групи, заведенията не допускат местни в часовете, в които се очакват най-много посетители. Ако опитат да намерят място около 20.00 часа, дори и да открият, ще бъдат помолени да напуснат ресторанта. 

Журналистката Ноеми Виласека разказва в публикация в социалните мрежи, че получила отказ да седне на тераса в заведение в 4 часа следобед, защото тогава било времето за аперитив преди вечеря на чуждестранните гости.