"Дълбоко в източните склонове на заснежените Анди се намира мистичен район, до голяма степен недокоснат от човечеството...Представете си успокояващ глас, който тихо разказва, докато слушателите затварят очи и се сгушват в леглата си. "Тази вечер ще изследваме едно място, което сякаш съществува извън времето, където тропическите джунгли и тревистите възвишения съществуват в съвършена хармония."

Обръщате ли внимание? Всъщност, няма значение. Историята цели едно - да приспи слушателите си.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ приблизително 70 милиона американци се борят с хронични проблеми със съня. За да се справят, много възрастни се връщат към детството с приказка за лека нощ. Горните откъси са именно от такава 45-минутна история.

Повече от 2500 приложения за медитация предлагат помощ за релаксация през нощта. Десетки подкасти съществуват просто, за да приспиват възрастните.

Това не са приказките за лека нощ на нашите деца - приказките за възрастни обикновено са по-дълги, по-описателни, криволичещи и без морална арка, която често се среща в детските книги. Знаменитости, сред които Майкъл Бубле и Идрис Елба, дават гласовете си за тези успокояващи разкази.

Един от жанровете на приказките за лека нощ се отличава - повествованията за пътуване. Близо една трета от 300-те истории за лека нощ на приложението Calm (които са слушани повече от 450 милиона пъти) са за пътуване, особено за приключения.

 

Защо приказките за пътувания така надеждно приспиват слушателите?

Приказките за лека нощ обикновено представляват аудиоразказ на пътуване, често в сегашно време, сякаш сме там заедно с разказвача. Това може да е ден в лечебните води на Бат, Англия. Или пък посещение на отдалеченото планинско кралство Бутан. Или пък изпълнено с образи въображаемо пътуване, за да "видите" Северното сияние в Норвегия. Слушателите могат да се присъединят към круизи по река Нил, ветроходни пътешествия до Шри Ланка, трудни поклоннически пътувания като Камино де Сантяго, полети с балон над Кападокия, или пътешествия по Път 66. Разказите разчитат предимно на описания, като от време на време се появяват шумове от околната среда като океански вълни, влакови релси или тиха музика.

Изглежда, че историите за влакове са особено интригуващи преди лягане. Слушателите могат да пътуват с Ориент Експрес или Транссибирската железница. Има популярна история, наречена "Бавен влак", която променя звуците на влака във фонов режим, както и описателните детайли. Тя се нарежда сред петте най-популярни истории за лека нощ.

Снимка: iStock by Getty Images

В приказката за лека нощ трябва да има движение - ако всичко е статично, тя е твърде скучна и слушателят ще стане нервен", казва Марта Бейлес, професор и директор на Програмата за фолклор и обществена култура към Университета в Орегон, специализирана в устните традиции от древността до наши дни. "Но движението трябва да не е заплашително, а да успокоява. А какво по-добро от движението на влак за края на забързания ден?", коментира тя пред списание National Geographic.

Влаковете ангажират сетивата по деликатен начин, с постоянно движение напред. При пътуването с влак "решенията са извън вашите ръце", казва Бейлес. "Влакът е идеалното средство за сън. Можете просто да го приемете, където и да отиде, да се наслаждавате на нежното люлеене, ритмичния звук, усещането, че сте приютени в един старомоден, успокояващ начин на пътуване." Същото не важи за аудиоприказките за пътуване със самолет, посочва Бейлес: "Представете си, че се опитвате да заспите, докато сте притиснати на самолетна седалка, а пътник се е облегнал на вас!" Или иначе казано - истории, които са твърде близки до реалния живот, могат да се окажат неуспешни като приказки за лека нощ.

Какво се случва с мозъка ни?

Според невролога Рейчъл Салас от университета "Джон Хопкинс", приказките преди лягане помагат на повечето хора да заспят по-спокойно. Според Американската академия по медицина на съня по-спокойният сън помага на организма да регулира по-добре всичко - от храносмилането до когнитивните способности.

Приказките за лека нощ са полезни, защото отвличат вниманието и не позволяват на ума да се тревожи, да препуска по списъци със задачи или да предизвиква безпокойство. Избраните истории обикновено са положителни и оптимистични (но не прекалено вълнуващи), което може да облекчи неспокойния ум.

Една от възможните причини, поради които мозъкът ни се успокоява, са "огледалните неврони", казва Салас. Първоначално открити при маймуната макак, тези неврони се задействат както когато субектът извършва определено движение, така и когато движението само се наблюдава.

Салас казва, че тези мозъчни клетки могат да объркат собствените ни преживявания с чужди. Например разказ за пътуване с влак може да предизвика чувство на носталгия по собствените ни минали пътувания, дори ако конкретната приказка за лека нощ е за нещо, което не сме преживели. Успокояващото усещане за нещо познато и романтично може да помогне за релаксацията и съня. Освен това, отбелязва Салас, звукът на влак, който се движи по релсите, служи като вид бял шум, който приспива хората.

За някои очарованието на приказките за пътуване преди лягане може да се състои в това, че те отварят врати към нови приключения. Макар че това може да изглежда зареждащо, то носи успокояващо усещане.

"От неврологична гледна точка не става въпрос само за идеята да пътуваш и да видиш нови места, а за свързване. По природа ние сме социални същества. Преживявали сме време далеч от семейството и приятелите, далеч от свободата. Дори и да не сте човек, който пътува толкова много, пак сте можели да отидете на ресторант или да опитате нещо ново", казва Салас.

А може би просто премахването на светлината и шума от външния свят позволява на вътрешния свят, на нашето въображение, да вземе връх. Разказването на приказки през нощта е древно - "толкова старо, колкото и литературата", казва Бейлес. В известен смисъл, когато слушаме приказки, ние се връщаме към самата зора на човешката култура.

В най-успокояващите приказки за лека нощ не се случва нищо особено. Приказките за лека нощ са за затишието между две приключения в съня.