Своеобразна провокация за бъдещето на историческата Водна кула в Димитровград организира местната администрация. Строената по време на изграждането на т.нар. Барон Хиршова железница през 1873 година сграда от вчера е с поставени върху осемте си стени големи въпросителни знаци.

Общинските власти поясняват пред БТА, че по този начин искат да подчертаят важността на обекта, да предизвикат широк обществен дебат и да събудят интереса на гражданството към перспективите пред знаковата за града постройка.

Днес изтича откритият конкурс за млади архитекти и студенти за внасяне на проектни предложения за идейното развитие на кулата, припомнят от общината.

Снимка: БТА

В седмицата между 18 и 23 февруари гражданите на Димитровград ще могат да гласуват за най-предпочитания от тях проект. На 24 февруари жури от известни архитекти в страната ще оцени професионално три от най-добрите проекта.

През октомври миналата година кметът Иво Димов обясни, че намеренията на местната власт са освен реновацията отвън, вътрешното пространство на кулата да бъде изпълнено с нова функционалност - например галерия или презентационна зала. След одобрението на най-добрия проект ще бъдат и предвидени средства в общинския бюджет за реализирането му, поясни тогава Димов.