Ресторанти и дискотеки ще бъдат затваряни при неспазване на законовата забраната за пушене на закрито.

Заключването на обекти като възможнa наказателна мярка ще залегне в поправките на Закона за здравето, за които се говори отдавна, но се очаква през тази седмица да бъдат публикувани на сайта на здравно министерство за обществено обсъждане. Това заяви пред clinica.bg зам.–ресорният министър Светлана Йорданова.
Тя обясни, че до последно имало недоверие към ведомството, че тази поправка ще залегне в проектопромените.

Здравно министерство ще предложи и разширяване на кръга от институции, които да участват в контрола по спазване на забраната за пушене на закрито. В момента проверките се извършват от страна на РЗИ. Идеята е в тях да се включват още МВР, местната власт, Българската агенция за безопасност на храните и инспекциите по труда, обясни още зам. – министър Йорданова.

Поправките в Закона за здравето за по-строг контрол при спазване на забраната за пушене на закрито най – накрая ще видят бял свят, малко след като здравната комисия в парламента отхвърли предложените изменения от страна на парламентарна група "Обединени патриоти", които искаха частична отмяна на забраната.

Вицепремиерът Валери Симеонов до последно защитаваше идеята, че в заведенията трябва да има зали за непушачи и пушачи, защото законът в момента така или иначе не се спазвал.в 3235 обекта, сочи последната справка на сайта на РЗИ.

Проверени са 67 заведения за обществено хранене, 406 лечебни заведения, 1000 заведения за извънболнична помощ, 180 аптеки и други нехранителни обекти. Инспекторите са съставили 4 акта - 3 на физически лица и 1 на юридическо. В резултат на проверките са издадени и 26 наказателни постановления - 24 на физически лица, 1 на юридическо лице и 1 на едноличен търговец.