Ски зоните в Боровец, Банско и Пампорово затварят от 17 март с цел да се спре разпространетието на COVID-19, съобщиха от зимните курорти.

Спешно затваряне на ски пистите в Банско предприеха днес от кризисния щаб в зимния курорт след като стана ясно, че 9-годишно дете от Великобритания е дало положителна проба за коронавирус. То е на ски почивка в Банско. Все още не е ясно докога ще остане затворена зоната в курорта.

В Пампорово ски зоната временно преустановява дейността си от 17 до 29 март,. От "Пампорово" АД уточняват, че скиорите могат да следят на онлайн платформата на курорта за допълнителна информация. В хотелите в курорта е осигурено изхранване по стаите за туристите.  От "Бороспорт" обясниха пред Economic.bg, че най-вероятно няма да отворят повече този сезон ски зоната.

„Ски и курортите се оформят като интересна дестинация за разпространение на коронавирус“, каза председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния му брифинг тази сутрин. Според него това е свързано с преохлаждането на носоглътката, която тогава става много по-податлива за възприемане на вируси. Затова и ски курортите се явяват като инкубатор за разпространяване на коронавирус, посочи проф. Мутафчийски.

Голяма част от европейските зимни курорти също затвориха пистите почти месец преди края на сезона с цел да се спре разпространението на заразата. Сред държавите, които предприеха тази стъпка са Австрия, Франция, Андора, Италия, Норвегия, Испания и Швейцария.

Ски курортите във Франция затвориха в събота в полунощ. В събота следобед обаче стана ясно, че баровете и самите курорти ще останат отворени до края на сезона, пише news.sky.

В Австрия също бяха предприти такива мерки и от неделя ски пистите са затворени.

Швейцарското правителство обяви забрана на всички обществени събирания на повече от 100 души на 13 март, принуждавайки ски курортите да затварят рано, тъй като броят на хората по пистите не може да бъде ограничен ефективно. Verbier, Zermatt и Saas Fee затвориха още в петък.

Италия, най-тежко засегнатата страна извън Китай, беше първата европейска държава, която затвори своите ски курорти. Повечето от тях затвориха още на 9 март, когато цялата страна беше поставена под карантина. Четири курота затвориха и в Норвегия, а испанските ски курорти в Пиренеите и южната планинска верига Сиера Невада бяха закрити на 14 март.