Пещерата „Дяволското гърло” край девинското село Триград от вчера е запечатана и затворена за туристически посещения. Това съобщи за  „Фокус” кметът на община Девин инж. Здравко Василев. Най-посещаваният туристически обект в Родопите, който е включен и в 100-те национални туристически обекти ще остане затворен за туристически посещения за неопределен период от време, като по този начин е застрашен и целият летен туристически сезон.
Пещерняците от клуб „Кристал”, които водеха туристите в „Дяволското гърло”, също са освободени от работа.

Пещерата е обявена за общинска собственост от 1998 г. , но в началото на тази година пак става държавна собственост. Василев припомни, че скандалите в пещерата са започнали през миналата година след като е уволнил дългогодишния уредник Костадин Хаджийски, тъй като същият е отчитал годишно приходи в размер на 30 000 лв. от туристическа такса. Василев обясни, че след смяната на уредника от пещерата месечно са постъпвали по 50 000 лв. приход, което говори, че преди това в пещерата е имало злоупотреби.

Василев каза още, че веднага след отстраняването на Хаджийски са заведени дела, с които се оспорва собствеността на образуванието. Всички дела са спечелени от община Девин. Последното дело е спечелено на 29 април, като Върховният административен съд е потвърдил, че „Дяволското гърло” е на община Девин. „За съжаление тук се получава сложен казус. Пещерата действително трябва да е държавна, но методът, по който тя се отнема, ще навреди на туризма, каза още Василев. Той посочи, че оттук насетне най-вероятно пещерата ще бъде отдадена на концесия, като процедурата ще продължили три-четири месеца, като през това време туристическият обект няма да работи.